Raziskava je pokazala, da je pri ljudeh, ki so pred 30. letom starosti redno zahajali v solarij, nevarnost kožnega raka 75 odstotkov večja. Foto: Reuters
Raziskava je pokazala, da je pri ljudeh, ki so pred 30. letom starosti redno zahajali v solarij, nevarnost kožnega raka 75 odstotkov večja. Foto: Reuters

Zakon je že podpisal kalifornijski guverner Jerry Brown in bo začel veljati 1. januarja, poroča BBC. Brown je osnutek podpisal v sklopu svežnja predlogov, namenjenih "izboljšavi zdravja in blaginje Kalifornijcev".

Senator Ted Lieu, ki je zakonski osnutek podprl, je dejal, da je treba mlade zaščititi pred "smrtonosno nevarnim" sevanjem v solarijih. Raziskave namreč kažejo na povezavo med solariji in rakom, zlasti pri tistih, ki se ultravijoličnemu sevanju izpostavljajo od rosne mladosti. Leta 2009 pa je Svetovna zdravstvena organizacija dejala, da so solariji rakotvorni, in jih uvrstila v najvišjo rizično kategorijo.

Številne zvezne države uporabo solarijev nadzirajo, a Kalifornija je prva, ki je uporabo najstnikom kategorično prepovedala.

Bodo sledili še drugi?
V Kaliforniji je že zdaj zakonsko prepovedana uporaba solarijev za otroke, mlajše od 14 let, tisti med 15. in 17. letom starosti pa so jih do zdaj lahko uporabljali s privolitvijo staršev. Sicer pa je Teksas že prepovedal solarije za ljudi, mlajše od 16 let, o prepovedi pa razmišljajo tudi druge zvezne države.

Ameriška zveza solarijev je ob tem sporočila, da mlajši od 18 let predstavljajo med 5 in 10 odstotkov njihovih strank in da bo novi zakon škodil njihovemu poslu.