Libanon je država, v katero zaradi negotove varnostne situacije raje ne potujte. Foto: EPA
Libanon je država, v katero zaradi negotove varnostne situacije raje ne potujte. Foto: EPA
Tudi Čad s svojimi negotovimi razmerami ni varna izbira za počitnice. Foto: Reuters
Bali je bil v preteklih letih tarča terorističnih napadov, zato so varnostna opozorila še vedno potrebna. Foto: EPA
Potni list
Pred potovanjem preverite veljavnost potnega lista in naredite njegovo kopijo. Foto: Reuters
Šarm El Šejk
Najbolj mondeno letovišče na Sinaju je Šarm El Šejk, ki ga je obiskalo tudi že veliko Slovencev. Foto: EPA

Države prek svojih ministrstev za zunanje zadeve državljanom svetujejo, v katere države naj ne potujejo. In kaj pravi slovensko ministrstvo za zunanje zadeve? Seznam je podoben mnogim iz drugih držav: Irak, Libanon, Tibet, Čad, Kenija ...

Zaradi lažjega izvajanja morebitne konzularne zaščite, predvsem v primeru potovanja v tretje države, kjer so varnostna tveganja večja, MZZ priporoča, da izpolnite obrazec Podatki o potovanju v tujino in ga pošljete na Konzularni sektor. Ob tem ministrstvo opozarja popotnike, da nevarnost terorističnih napadov obstaja po celem svetu.

Pred potovanjem v tujino morate preveriti, kakšne so razmere v državi, kamor potujete, in seveda, ali potrebujete za vstop v državo vizum. Obstaja tudi 7-stopenjska lestvica ocene tveganja, pri čemer je prva stopnja, kadar varnostno tveganje ni povečano, torej svetujejo običajno previdnost, sedma stopnja pa je stopnja evakuacije, in takrat svetujejo, da državo čim prej zapustite.

Tule je nekaj destinacij, ki vam jih MZZ odsvetuje. Na prvem mestu sta gotovo Irak in Afganistan, v spodnjih okvirčkih pa je še nekaj destinacij. Na seznamu držav, kamor so potovanje razen v nujnih primerih odsvetovali, je bila po enostranski razglasitvi kosovske samostojnosti 17. februarja tudi Srbija, vendar je bilo pozneje opozorilo umaknjeno.

Irak
Irak je 1. na seznamu držav, kamor je pot močno odsvetovana, saj je država že od leta 2003 v vojni.

Afganistan
Drugo največje vojno območje na svetu je Afganistan, kamor so potovanja močno odsvetovana, tudi zaradi številnih ugrabitev.

Libanon:
7. maja so se v okviru splošne stavke zgodili spopadi med privrženci vlade in opozicije. Prišlo je do zapor na cestah, tudi na poti do letališča, letalski in avtobusni promet sta bila ohromljena. Otežena so bila tudi potovanja proti Siriji. Varnostna situacija je nepredvidljiva. V Bejrutu obstaja povečana možnost posameznih oboroženih incidentov - svetujemo, da spremljate medijska poročila o razvoju dogodkov in se izogibate krajem incidentov, predvsem južnega dela Bejruta in krajev javnih zborovanj.

Tibet:
Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato v te predele države odsvetujemo turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Svetujejo dodatno previdnost ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Od 25. 6. 2008 je tujcem dovoljen obisk Tibeta, vsekakor pa je položaj vse od 14. 3. 2008, ko je v Tibetu prišlo do množičnih demontracij, v Tibetu in nekaterih drugih pokrajinah negotov. Zaradi razmer svetujejejo pridobitev informacij iz drugih virov (tudi glede načina vstopa na območje Tibeta) in previdnost.

Čad:
Iz varnostnih razlogov odsvetujejo vsa potovanja. 2. februarja so se uporniki prebili v glavno mesto, kjer so nekaj dni potekali oboroženi spopadi z vladnimi silami. Uporniki so se umaknili iz N'Djamene, vendar politična in varnostna situacija ostaja negotova in se lahko hitro spremeni. Odsvetuje se potovanja v N'Djameno in mejna področja s Sudanom, saj je situacija v teh predelih najbolj zaostrena. Francija je organizirala evakuacijo državljanov EU-ja, evakuacijo pa so izvedle tudi ZDA. Obiskovalci naj bodo pozorni tudi na potencialno grožnjo globalnega terorizma in možnost reakcije ob razvoju dogodkov v regiji.

Pakistan:
Obstajajo določeni varnostni zadržki. Odsvetujejo vsa potovanja, ki niso nujna, svetujejo dodatno previdnost in dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Do preklica odsvetujejo vsa potovanja, ki niso nujna, še posebno na območja, kjer so poročila o vojaških aktivnostih (npr. severni in zahodni Balochistan, Quetta, Sui/Dera Bugti, Kohlu, območje Tribal in Waziristan, Swat, severozahodna mejna provinca (NWFP), vsa mejna področja). Državljanom na poti v in po Pakistanu priporočajo, da upoštevajo potencialno grožnjo globalnega terorizma.

Libija:
Obstajajo določeni varnostni zadržki - svetujejo dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Odsvetuje se turistična in druga potovanja, ki niso nujna. Od 7. januarja 2008 libijske oblasti ob vstopu tudi od turistov zahtevajo, da imajo pri sebi minimalni znesek v višini 1.000 ameriških dolarjev gotovine (oziroma ekvivalenten znesek v konvertibilni valuti). V nasprotnem primeru grozi turistu takojšnja deportacija. Ta pogoj ne velja za imetnike poslovnega vizuma, vizuma za opravljanje uradne misije, študentskega vizuma za izobraževanje in za posameznike, ki v Libijo potujejo s povabilom libijske vlade. Od 11. novembra 2007 je ob prehodu libijske meje potrebno predložiti tudi uradni prevod biografske strani potnega lista v arabski jezik. Vstop v državo brez prevoda ni mogoč.
Egipt
Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera področja bi lahko bila nevarna, zato svetujejo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Obstaja visoka stopnja varnostne ogroženosti za nekatera območja v državi (Taba, Sharm el Sheikh, Dahab, Nuweiba, Kairo). Priporoča se dodatna previdnost in pozornost pri uporabi transportnih sredstev, na kar opozarjajo tudi tamkajšnja sredstva množičnega obveščanja (avtobusne, železniške in metro postaje v npr. Kairu).

Indonezija
Obstajajo določeni varnostni zadržki za potovanja v posamezne dele države. Nekatera območja bi lahko bila nevarna, zato svetujejo dodatno previdnost pri potovanju v te dele države ter dodatno preverjanje in pridobitev podatkov iz drugih virov. Avstralsko zunanje ministrstvo je 8. julija lani izdalo opozorilo avstralski javnosti, da na podlagi razpoložljivih obveščevalnih podatkov obstaja velika verjetnost terorističnih napadov v Indoneziji, vključno z destinacijo Bali. 23. maja letos se je zaradi zmanjšanja vladnih subvencij povečala cena goriva. Temu ukrepu so sledile številne demonstracije, ki so se ponekod sprevrgle v nasilje. Napovedane so nove demonstracije, zato svetujejo dodatno previdnost in izogibanje krajem demonstracij in javnih zborovanj.

Kaj diplomatsko konzularno predstavništvo lahko stori za vas?
Med drugim lahko izda začasni potni list za vrnitev v Republiko Slovenijo, posreduje pri pridobitvi denarnih sredstev za vrnitev v Republiko Slovenijo, vzpostavi stik z vami, če so vas priprli ali zaprli, če tako želite, in, ob vašem soglasju, obvesti vaše sorodnike oz. prijatelje o vaši situaciji, posreduje obvestilo sorodnikom oz. prijateljem v primeru nesreče ali smrti, pomaga vzpostaviti stik z odvetniki, prevajalci, zagotovi zdravstveno in pogrebno službo, pomaga pri urejanju upravnih zadev v Republiki Sloveniji in pri urejanju zapuščinskih zadev, overja podpise, prevode, potrdila ali pomaga pri ureditvi digitalnega potrdila za fizične in poslovne subjekte.

Podatki so vzeti s spletnih strani MZZ-ja.

K. T.