Škoda, ki so jo v Jemnu povzročila savdska bojna letala, ki to državo obstreljujejo od marca lani. Foto: Reuters
Škoda, ki so jo v Jemnu povzročila savdska bojna letala, ki to državo obstreljujejo od marca lani. Foto: Reuters
12 milijard dolarjev vreden orožarski sporazum s Savdijci naj bi bil največji v zgodovini Kanade. Foto: Reuters
false
Premier Justin Trudeau je na volitvah lani zmagal z obljubo liberalnejše, miroljubnejše in strpnejše Kanade. Foto: Reuters

12 milijard ameriških dolarjev vredno orožarsko pogodbo (največjo v kanadski zgodovini) je sicer februarja 2014 podpisala že prejšnja, konservativna vlada, a zdaj so konservativci tisti, ki se zaradi prodaje orožja Savdijcem razburjajo, Nova demokratska stranka (NDP) pa liberalce obtožuje zavajanja Kanadčanov.

Liberalci namreč od nastopa položaja novembra lani niso želeli prodaje preklicati, češ da je "posel že sklenjen" in da se ga ne da preklicati brez morebitnih visokih kazni in izgube delovnih mest. A dokumenti, ki jih je pravosodno ministrstvo objavilo ta teden, razkrivajo, da je zunanji minister Stéphane Dion ključna dovoljenja za izvoz podpisal šele prejšnji petek, poroča Guardian.
Ministrstvo je dokumente objavilo v odgovor na tožbo nasprotnikov orožarskega sporazuma pod vodstvom Daniela Turpa, profesorja prava na univerzi Montrea, s katero so skušali dogovor blokirati.

Kanadski mediji so objavili dele sporazuma, iz katerih je razvidno, da so Dionu svetovali, da bi prodaja oklepnikov s strojnicami in protioklepnim orožjem pomagala Riadu pri njegovih prizadevanjih za "zajezitev nestabilnosti v Jemnu" in pri boju z Islamsko državo.

"Savdska Arabija je ključna partnerica Kanade ter pomembna in stabilna zaveznica v regiji, prežeti z nestabilnostjo, terorizmom in konflikti," so zapisali ministrovi najvišji svetovalci v dopisu z 21. marca, v katerem prosijo za njegov blagoslov za šest izvoznih dovoljenj, povezanih z omenjeno pogodbo.

"Brez zlorab"
Dion kritikom odgovarja, da se podobni orožarski sistemi, ki jih Savdski Arabiji prodajajo od leta 1993, uporabljajo odgovorno. "Najboljše in posodobljene informacije kažejo, da Savdska Arabija opreme ni zlorabljala za kršitve človekovih pravic," je povedal novinarjem. "Niti ni bila oprema uporabljena na način v nasprotju s strateškimi interesi Kanade in njenih zaveznic."

A konservativni poslanec Tony Clement pravi, da kanadski izvozni nadzor ne zahteva trdnih dokazov kršitev, samo oceno tveganja za zlorabe. "Če prevladujejo dokazi, da bi se orožje lahko uporabilo proti civilnemu prebivalstvu, potem se mora dogovor preklicati," meni Clement. Z njim se strinja tudi vodja NDP-ja Thomas Mulcair: "Vlada je lagala Kanadčanom glede tega, kdo je v savdskem orožarskem dogovoru kaj podpisal, in to je zelo resna zadeva."

Kanadski časnik The Globe and Mail pa v kolumni Konrada Yakabuskega razmišlja takole: "Dovolj je te hinavščine. Gospod Dion je obkrožen s svetovalci, zbranimi iz akademskih krogov, ki so ostro kritizirali savdski orožarski dogovor, preden so se pridružili njegovemu osebju. Mandat, ki mu ga je podelil g. Trudeau, mu daje navodila, naj "podpira močno kanadsko željo po resničnem in dragocenem prispevku k mirnejšemu in uspešnejšemu svetu."

V Jemnu je bilo od začetka spornega savdskega vojaškega posredovanja marca lani proti hutijevskim upornikom, ki jih podpira Iran, ubitih skoraj 6.300 ljudi, od tega polovica civilistov.

Novi kanadski premier Justin Trudeau je na volitvah lani zmagal tudi z obljubo liberalnejše, "bolj kanadske" politike, kot jo je vodil njegov konservativni predhodnik Stephen Harper. Med drugim je letos iz vojnih operacij proti Islamski državi že umaknil vsa kanadska bojna letala.