Hrvaške oblasti si že nekaj časa prizadevajo, da bi sodile kapetanu Draganu. Foto: EPA
Hrvaške oblasti si že nekaj časa prizadevajo, da bi sodile kapetanu Draganu. Foto: EPA
Vojislav Šešelj in Dragan Vasiljković

Za ugoditev prošnje in zavrnitev hrvaške prošnje po izročitvi se je avstralsko sodišče odločilo, ker po njegovem mnenju obstaja resna možnost, da bi bilo sojenje na Hrvaškem pristransko.

"Obstaja upravičeni sum, da bo lahko kaznovan ali zaprt ter da bi mu lahko odvzeli osebno svobodo na temelju njegove nacionalnosti ali političnih stališč," je ocenil sodnik Geoffrey Flick. Avstralsko zvezno sodišče je sicer februarja letos zavrnilo pritožbo Vasiljkovića, bolj znanega pod vzdevkom kapetan Dragan, potem ko je sodišče Novega Južnega Walesa leta 2007 ocenilo, da ni ovir za njegovo izročitev.

Najprej zavrnitev, nato ugoditev
Hrvaške oblasti kapetana Dragana sumijo sodelovanja v vojnih zločinih proti civilistom, hrvaškim vojakom in zapornikom. V Avstraliji so ga prijeli 20. januarja 2006 na podlagi mednarodne tiralice, ki jo je razpisala Hrvaška. Od takrat je bil Vasiljković v zaporu v Sydneyju, iz katerega so ga zdaj po ugoditvi prošnje tudi izpustili. Do petka, ko bo potekel rok za pritožbo Hrvaške na odločitev sodišča, bo še pod nadzorom avstralske policije.

Vasiljković zanika vpletenost v zločine
Tožilstvo v Šibeniku med drugim 54-letnega kapetana Dragana bremeni kršitve ženevskih konvencij od leta 1991 do leta 1993 na območju Knina in Benkovca. V obtožnici ga bremenijo tudi načrtovanja napada na policijsko postajo na območju Gline leta 1991, za omenjena kazniva dejanja pa je predvidena 20-letna zaporna kazen. Sam je sicer priznal, da je bil poveljnik srbskih enot na Hrvaškem, zanikal pa je sodelovanje v zločinih, za katere ga bremenijo.

Vasiljković je bil rojen v Beogradu, v otroštvu pa se je z družino preselil v Avstralijo. Leta 1991 se je vrnil v Srbijo in je bil poveljnik srbskih paravojaških skupin, ki so sodelovale v vojni na Hrvaškem.