Zaradi priprav na konklave so že v torek zaprli Sikstinsko kapelo, ki bo gostila kardinale med volitvami novega papeža. Kot so sporočili iz Vatikanskih muzejev, je znamenita kapela za javnost zaprta do preklica. Foto: EPA
Zaradi priprav na konklave so že v torek zaprli Sikstinsko kapelo, ki bo gostila kardinale med volitvami novega papeža. Kot so sporočili iz Vatikanskih muzejev, je znamenita kapela za javnost zaprta do preklica. Foto: EPA
Marc Oullet, kardinal iz Quebeca
Na stavnicah najbolje kaže kanadskemu kardinalu Marcu Oulletu iz Quebeca. Foto: EPA

Kot je povedal predstavnik Vatikana za stike z javnostmi Frederico Lombardi, kardinali razpravljajo, koliko časa potrebujejo za priprave na konklave, vendar pa, da pri tem ne želijo hiteti.

Kardinali so se v okviru prve splošne kongregacije za pripravo konklava v Apostolski palači zbrali že v ponedeljek, srečanje pa so nato nadaljevali tudi v torek.

Lombardi je sicer dejal, da si Rimskokatoliška cerkev želi papeža do cvetne nedelje, ki bo letos 24. marca. Lombardi je tovrsten scenarij označil za verjetnega, obenem pa opozoril, da je to le "želja, mnenje in ne zagotovilo".

Začetek konklava šele po ponedeljku?
Datum začetka volitev naslednika Benedikta XVI., ki je odstopil v četrtek, naj bi namreč sporočili, ko bo v Vatikan prispelo vseh 115 kardinalov, ki so mlajši od 80 let in imajo pravico voliti novega papeža.

"Nismo še pripravljeni in nikoli nisem dobil občutka, da naj bi (konklave) začeli 10. ali 11. marca," je za torinski časnik La Stampa dejal kardinal Francis George iz Chicaga.

Še dva kardinala na poti v Vatikan
V torek so čakali še na pet kardinalov (Antonios Naguib iz Egipta, Karl Lehmann iz Nemčije, John Hon Tong iz Hongkonga, Jean-Baptiste Pham Minh Man iz Vietnama, Kazimiez Nycz iz Poljske). Prvi trije so že prispeli v Vatikan, do sredinega večera naj bi prišel še hongkonški kardinal, medtem ko bo poljski kardinal Nycz prišel v četrtek dopoldne, ko se bodo "princi Cerkve" znova sestali v okviru splošne kongregacije.

Po odstopu papeža Benedikta XVI. si v Vatikanu želijo, da bi Cerkev novega papeža dobila do velikonočnih praznikov, ki se letos začnejo 28. marca. 85-letni Benedikt XVI. je odstopil kot prvi papež po več kot 600 letih.