Karzaj bo Afganistan vodil še naslednjih pet let. Foto: EPA
Karzaj bo Afganistan vodil še naslednjih pet let. Foto: EPA
Barack Obama
Obama je izrazil upanje, da se bo Karzaj uspešno boril proti korupciji. Foto: EPA
Afganistan
Številni privrženci Hamida Karzaja so nadušeni nad njegovo zmago. Foto: EPA

Novi stari afganistanski predsednik obžaluje umik svojega nasprotnika, nekdanjega zunanjega ministra Abdulaha Abdulaha, iz predsedniške tekme. "Upali smo. Za našo državo, za demokratični proces in za nas bi bilo bolje, če bi naš brat Abdulah sodeloval v drugem krogu volitev in bi drugi krog volitev potekal. To smo si želeli," je izjavil Karzaj, ki bo v skladu s ponedeljkovo odločitvijo volilne komisije na čelu Afganistana še prihodnjih pet let.

Karzaj je obljubil tudi, da bo "izkoreninil madež" korupcije v Afganistanu. "Korupcija je očrnila Afganistan. Očrnila je našo vlado. Z vsemi močmi si bomo prizadevali izkoreniniti ta madež," je dodal.

Obama: Zmešnjava, a Karzaj je predsednik
Odločitev afganistanske volilne komisije, ki je dozdajšnjega predsednika Hamida Karzaja, potem ko se je njegov nasprotnik Abdulah Abdulah umaknil iz predsedniške tekme, razglasila za predsednika države, je v ponedeljek komentiral ameriški predsednik Barack Obama. Dejal je, da so bile volitve sicer zmešnjava, a da je končni izid skladen z afganistanskimi zakoni, in zagotovil, da bodo ZDA ostale zaveznice nove vlade.

Tudi tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je v ponedeljek pred novinarji povedal: "Predsednik Karzaj je zmagovalec afganistanskih volitev in legitimni voditelj države."

Čestitke in poziv k izboljšanju razmer
V ponedeljek se je Obama po telefonu pogovarjal s predsednikom Karzajem. Čestital mu je ob zmagi in ga pozval, naj začne pisati novo poglavje v vodenju države ter naj poveča svoja prizadevanja za zmanjšanje korupcije v državi. "Karzaj mi je zagotovil, da se zaveda pomembnosti tega trenutka, a sem mu rekel, da dokazi ne bodo v besedah, ampak v dejanjih," je povedal Obama.

Karzaju je že čestital tudi britanski premier Gordon Brown, s katerim sta prav tako po telefonu razpravljala o nujnosti predsednikove sestave programa za poenotenje Afganistana. Tudi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je Karzaju čestital in ob tem dejal, da so bile volitve v Afganistanu velik zalogaj tudi za Združene narode.

Volilna komisija odpovedala drugi krog volitev
Drugi krog volitev v Afganistanu je bil napovedan za 7. november, a je nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah v nedeljo sporočil, da se umika iz predsedniške tekme. Abdulah je zahteval odstop nekaterih ključnih uradnikov in ministrov vlade, ki naj bi bili odgovorni za nepravilnosti v prvem krogu volitev. Ker se to ni zgodilo, je Abdulah odstopil.

V ponedeljek je afganistanska neodvisna volilna komisija sporočila, da je Hamid Karzaj, "edini kandidat v drugem krogu volitev", postal novi afganistanski predsednik. Iz komisije so sporočili še, da so drugi krog volitev odpovedali, da bi prihranili denar in zaradi varnostnih razlogov, saj so talibani pred volitvami napovedovali napade na voliščih.

Bo Karzajeva vlada dovolj učinkovita?
BBC-jev dopisnik iz Kabula poroča, da se je v Afganistanu v zadnjih dneh razvila razprava o tem, ali je preklic drugega kroga volitev sploh skladen z ustavo, nekateri pa se sprašujejo tudi o legitimnosti zmage predsednika Karzaja in ali bo njegova vlada sploh učinkovita. Prav to bo posebej pomembno tudi za predsednika Obamo, ki se še vedno ni odločil, ali bo v Afganistan poslal dodatnih 40.000 vojakov ali ne.