Rusija bi za Poljsko lahko postala druga evropska država, ki bo uzakonila kastracijo pedofilov. Foto: EPA
Rusija bi za Poljsko lahko postala druga evropska država, ki bo uzakonila kastracijo pedofilov. Foto: EPA
Rusija vse bliže kastraciji pedofilov

Vlada je zakon jeseni poslala v parlamentarni postopek. Če bo duma še z dvema branjema končala postopek, če bo zakon potrdil tudi zgornji dom parlamenta in ga bo na koncu podpisal še predsednik, bo Rusija druga evropska država za Poljsko, ki bo uzakonila to obliko kazni. Izvajajo jo med drugimi nekatere ameriške zvezne države, nazadnje pa je takšen zakon sprejela Južna Koreja julija letos, je poročal TV Dnevnik.

Kastracija na podlagi odločitve sodišča
V Rusiji, ki se noče odpovedati niti smrtni kazni, ampak velja samo moratorij za njeno izvajanje, je veliko privržencev drastičnih oblik kaznovanja. Tako se nekateri poslanci zavzemajo tudi za fizično kastracijo pedofilov, katerih število naj bi se vztrajno večalo. V prvem branju sprejeti zakon predvideva tudi možnost dosmrtnega zapora za storilce, ki ponavljajo svoja dejanja. Kemična kastracija, torej vbrizganje substance, ki manjša spolno slo, pa bo skrajni ukrep, izveden na podlagi odločitve sodišča. Starostna meja žrtve je 14 let, je za TV Dnevnik poročal dopisnik iz Moskve Andrej Stopar.

"Prepričana sem, da so mehanizmi, ki jih vsebuje zakon, ustrezni. Med drugim omejevanje skrajšanja zaporne kazni, natančni zdravniški nadzor ter prostovoljna privolitev v zdravniško pomoč. Zdi se mi, da je tukaj vse zajeto, pri tem pa računamo na razumnost ljudi, in na to, da je v človeku vseeno več dobrega kot pa slabega," pravi poslanka Enotne Rusije Nadežda Orlova.

Pro et contra
In kaj pravi glas ljudstva? "Če je že večkrat tako ravnal, je takšna kazen seveda potrebna. Navsezadnje gre za naše otroke," meni neka ženska. "Kot pri smrtni kazni so tudi v tem primeru mogoče napake. Takšne napake pa ni več mogoče popraviti. Zato zakona ne podpiram," pravi mlajši moški.

"Treba je širiti védenje v družbi, da bi se ti ljudje sami zmogli obvladovati. Ali pa bi morali na kakšen drug način vplivati nanje. Tudi če kastrirajo enega pedofila, jih zaradi tega ne bo nič manj," je prepričana mladenka. "Če nima možganov, ga je pač treba 'izklopiti'. Druge poti verjetno ni. Mislim, da prevzgajanje ni posebej smiselno. Praksa kaže, da se, ne glede na to, kolikokrat jih zalotijo, z različnimi pretvezami zmeraj vrnejo. In vse se nadaljuje. Mislim, da je kastracija pravilna odločitev, saj druge možnosti ni," je prepričan starejši moški.

Sprejetje verjetno še pred volitvami
Kemična kastracija pedofilov je v predvolilnem času hvaležna tema, zato je verjetno, da bo ruskim poslancem ustrezen zakon uspelo sprejeti še pred volitvami, ki so, kot je znano, napovedane za 4. december. A časa ni veliko, je še poročal Stopar.

Rusija vse bliže kastraciji pedofilov