Na septembrskih volitvah so absolutno večino osvojile odcepitvi naklonjene stranke. Foto: Reuters
Na septembrskih volitvah so absolutno večino osvojile odcepitvi naklonjene stranke. Foto: Reuters
Katalonija predstavila predlog resolucije za neodvisnost

Točno mesec dni po regionalnih volitvah v Kataloniji so odcepitvi naklonjene stranke začele proces osamosvajanja. V parlament so vložile predlog ustrezne resolucije, o kateri naj bi poslanci glasovali v nekaj dneh, predvidoma v začetku novembra.

Španski premier Mariano Rajoy je potezo katalonskih politikov označil za provokacijo in celo nezakonito dejanje ter napovedal, da bo njihova prizadevanja ustavil.

"Katalonski parlament slovesno naznanja začetek procesa oblikovanja neodvisne katalonske države, v obliki republike," piše v osnutku resolucije. Kot dodaja, so temu naklonjene stranke na volitvah 27. septembra dobile "demokratičen mandat" za izvedbo načrta odcepitve Katalonije od Španije.

Regionalni parlament v Kataloniji se je na ustanovnem zasedanju sestal v ponedeljek, potem ko so na septembrskih volitvah absolutno večino poslanskih sedežev - 72 od 135 - osvojile odcepitvi naklonjene stranke: koalicija Junts pel Si (Skupaj za da) in leva stranka CUP. Čeprav skupaj nista osvojili absolutne večine glasov - zanju je glasovalo 47,8 odstotka volivcev -, sta nemudoma zagotovili začetek procesa osamosvajanja regije s 7,5 milijona prebivalci.

V torek vložena resolucija pomeni začetek tega procesa, čeprav se skupinama po drugi strani za zdaj še ni uspelo dogovoriti o naslednjem predsedniku regionalne vlade. CUP namreč zavrača podporo dosedanjemu predsedniku Arturu Masu.

Katalonija predstavila predlog resolucije za neodvisnost