Predsednik katalonske vlade vztraja, da ga pravni manevri vlade v Madridu ne bodo odvrnili od njegove odločnosti in želje po neodvisnosti Katalonije. Foto: Reuters
Predsednik katalonske vlade vztraja, da ga pravni manevri vlade v Madridu ne bodo odvrnili od njegove odločnosti in želje po neodvisnosti Katalonije. Foto: Reuters

Predsednik katalonske vlade Mas si je lani prizadeval za organizacijo referenduma o neodvisnosti Katalonije, a mu je uradni Madrid to preprečil, češ da bi morali o tem odločati vsi Španci, in ne le Katalonci. Namesto referenduma je Masova vlada izvedla neobvezujoče posvetovanje, ki ga je špansko pravosodje prav tako razglasilo za nezakonito, a so ga kljub temu izvedli.

Tožilstvo je zdaj Masa obtožilo nespoštovanja odločitve sodišča, zlorabe položaja in neupravičene porabe javnega denarja. Poleg njega se bosta morala na sodišču zagovarjati še dva člana Masove vlade, prvič pa naj bi jih zaslišali 15. oktobra.


Vlada: Gre za politično motivirane obtožbe
Na obtožbe se je že odzvala katalonska vlada, ki trdi, da gre za politično motivirane obtožbe. "Spoprijemamo se z zvijačami in demokratično anomalijo," je povedala tiskovna predstavnica katalonske vlade Neus Munte in dodala, da je Mas neobvezujoče posvetovanje izvedel, da bi Katalonci lahko sami izrazili svojo voljo. Mas je že novembra lani dejal, da ga pravne taktike španske vlade ne bodo prestrašile.

Novico, da je Mas obtožen, je sodišče sporočilo dva dni po regionalnih volitvah, ki jih je Mas povezal tudi z glasovanjem o neodvisnosti. Največ poslanskih mandatov je osvojila koalicija Junts pel Si (Skupaj za da), ki so jo oblikovale stranke, naklonjene neodvisnosti Katalonije. Koalicija ni osvojila večine vseh glasov, a vseeno napovedujejo, da to ne bo ustavilo njihovega namena, da dosežejo neodvisnost.

Rajoy vztraja pri svojem, Katalonci so ga zato kaznovali
Španski premier Mariano Rajoy je pred parlamentarnimi volitvami, ki bodo decembra, že izključil možnost referenduma o katalonski neodvisnosti, čeprav vse javnomnenjske raziskave kažejo, da referendum podpira večina Kataloncev. Rajoy vztraja, in pri tem ga podpira velik del Špancev, da se en sam del Španije ne more odločati o vsej državi.

Rajoyevo vztrajanje pri stališču, da Katalonija ne more izvesti referenduma, pa je imelo posledice tudi za njegovo Ljudsko stranko. Ta je namreč na katalonskih volitvah dosegla najslabši izid v več kot 20 letih.