Podobe z nafto onesnaženih živali in govorice o najhujši ameriški ekološki katastrofi niso omajale ameriške javnosti, ki je še vedno naklonjena novim naftnim vrtinam. Foto: EPA
Podobe z nafto onesnaženih živali in govorice o najhujši ameriški ekološki katastrofi niso omajale ameriške javnosti, ki je še vedno naklonjena novim naftnim vrtinam. Foto: EPA
Mehiški zaliv
V Mehiškem zalivu se še vedno trudijo, da bi zaustavili odtekanje nafte. Foto: EPA

Zaradi izlivanja nafte iz poškodvane naftne vrtnine na dnu Mehiškega zaliva je ameriški predsednik Barack Obama konec maja uvedel šestmesečni moratorij na vse nove vrtine, ki bi bile globlje od 152 metrov.

Po mnenju ameriške administracije je bolje ustaviti vrtanje novih vrtin, dokler niso pojasnjeni vzroki za nesrečo na naftni ploščadi družbe BP Deepwater Horizon 20. aprila. Eksplozija na ploščadi je sprožila najhujšo okoljsko katastrofo v zgodovini ZDA.

Moratorij je spodbudil naftno podjetje Hornbeck iz zvezne države Louisiane - njena obala je zaradi izlivanja nafte med najbolj prizadetimi -, da je vložilo tožbo. Njihov poziv je uslišal zvezni sodnik Martin Feldman, ki ga je leta 1982 na položaj imenoval nekadnji predsednik Ronald Reagan.

Nepotrebna gospodarska škoda
Feldman je na 22 straneh sporočil, da je nesreča na naftni ploščadi žalostna in grda, pa tudi nečloveška, vendar po njegovem mnenju to ne opravičuje ustavitve del na vseh drugih naftnih ploščadih, saj prepoved povzroča nepotrebno gospodarsko škodo.

Sodnik je ugotovil, da je vlada na podlagi ene nesreče sklenila, da bi nadaljevanje dela na drugih naftnih ploščadih pomenilo nepopravljivo škodo. Z ukazom Obame se je ustavilo delo na 33 ploščadih, a odločitev sodnika Feldmana pomeni, da prepoved ne velja in da se lahko dela nadaljujejo.

Na odločitev zveznega sodnika se je že odzvala Bela hiša. Tiskovni predstavnik Robert Gibbs je napovedal, da se bodo nemudoma pritožili na prizivno sodišče in še kam, če bo treba, saj po njegovem prepričanju nadaljevanje nadalnje vrtanje nima nobenega smisla, dokler se ne izve, kakšen je bil vzrok nesreče na ploščadi Deepwater Horizon.

S prepovedjo novih vrtin se ne strinja niti ameriška javnost, saj glede na javnomnenjske ankete globinsko črpanje nafte podpira 56 odstotkov Američanov, proti pa jih je 38 odstotkov. Američanov tako niso prepričale niti podobe z nafto prekritih pelikanov in drugih ptic na obalah na jugu države ob Mehiškem zalivu.