Umarov je voditelj kavkaških islamskih skrajnežev. Foto:
Umarov je voditelj kavkaških islamskih skrajnežev. Foto:

"Operacija je bila načrtovana in izvedena na ukaz emirja kavkaškega emirata Dokuja Umarova," se je glasilo sporočilo na spletni strani kavkazcenter.com, ki navaja pismo islamskih upornikov. Skrajneži so napovedali, da je petkov napad na luksuzni hitri vlak, ki povezuje Moskvo in Sankt Peterburg, del kampanje sabotaž strateških gospodarskih tarč v Rusiji.

"Take sabotaže se bodo nadaljevale, dokler okupatorji Kavkaza ne bodo nehali izvajati svoje politike ubijanja nedolžnih muslimanov," je bilo sporočilo pisma upornikov, ki so napovedali širitev džihada na širše ozemlje Rusije, da bi tako spodkopali njeno gospodarstvo in Moskvi preprečili izkoriščanje Kavkaza.

Spletna stran kavkazcenter.com je že večkrat v preteklosti objavila sporočila, v katerih so islamski skrajneži prevzemali odgovornost za teroristične napade, vendar so ruske oblasti večkrat zanikale pristnost teh sporočil.

Umarov je najbolj iskani uporniški voditelj v Rusiji in je na čelu upora proti ruski oblasti na severnem Kavkazu. Je samooklicani vodja t. i. kavkaškega emirata, ki združuje več različnih islamističnih uporniških skupin na severnem Kavkazu.

Petkov teroristični napad je bil po bombnih napadih v Moskvi leta 2003 in 2004 najhujši napad v Rusiji zunaj območja severnega Kavkaza. Z vlakom se po navadi vozijo poslovneži in predstavniki oblasti. Nekaj ur po eksploziji in posledičnemu iztirjenju vlaka je sledila še ena eksplozija, ki pa ni povzročila žrtev.