Dobrih devet milijonov volivcev je  na nedeljskih volitvah izbiralo 98 od skupno 107 poslancev spodnjega doma parlamenta. Foto: EPA
Dobrih devet milijonov volivcev je na nedeljskih volitvah izbiralo 98 od skupno 107 poslancev spodnjega doma parlamenta. Foto: EPA
Nursultan Nazarbajev
Stranka kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva Nur Otan naj bi znova premagala svoje tekmece. Foto: EPA

Stranka predsednika Nursultana Nazarbajeva Nur Otan (Luč očetnjave) naj bi po pričakovanjih prejela visoko podporo, in sicer kar 81odstotkov volilnih glasov. Stranki, ki sta prestopili sedemodstotni volilni prag in naj bi bili naklonjeni vladni politiki, sta Ak Žol (Svetla stranka), ki naj bi dobila 7,5 odstotka glasov, in Komunistična ljudska stranka Kazahstana (7,2 odstotka).

Dober mesec po protestih naftnih delavcev v mestih ob Kaspijskem morju, kjer je decembra lani umrlo 16 ljudi, je Nazarbajev zmago svoje stranke praznoval kot znak enotnosti v državi. ''Nekateri so želeli dogodke v mesti Žanaozen obrniti sebi v prid. Toda prebivalci Žanaozna so jim dali jasno sporočilo, ko so s skoraj 70 odstotki glasovali podprli stranko Nur Otan,'' je dejal ob neuradni razglasitvi volilnih rezultatov Nazarbajev.

Čeprav oblasti trdijo, da so bile volitve transparentne, se s tem ne strinjajo voditelji poraženih političnih strank. Med njimi je vodja Vsenarodne socialdemokratske stranka (OSDP), ki naj bi prejela le 1,59 odstotka glasov. Bolat Abilov je dejal, da bi bila njegova stranka edina prava opozicija.
Večstrankarski sistem - iluzorična demokracija?
Odločitev Nazarbajeva, da lahko v parlament vstopi še kakšna stranka, naj bi v državi ustvarila le vtis demokracije in težnje k liberalizaciji, pravijo kritiki oblasti. Poleg tega naj bi umirila jezo ljudi, ki z neenakomerno razporeditvijo dobička od prodaje nafte ustvarja velike razlike med revnimi in bogatimi v državi.

V skoraj šestnajstmilijonski državi je v nedeljo, tako na državnih kot na lokalnih volitvah, volilo devet milijonov volivcev. Izbirali so 98 od skupno 107 poslancev spodnjega doma parlamenta. Devet jih namreč predstavljajo različne etnične skupine, ki jih imenuje od predsednika oblikovan svet.