Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je na nedeljskih volitvah oddal svoj glas. Foto: EPA
Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev je na nedeljskih volitvah oddal svoj glas. Foto: EPA
Volitve v Kazahstanu
Dobrih devet milijonov volivcev sicer danes izbira 98 od skupno 107 poslancev spodnjega doma parlamenta Foto: EPA

V z nafto in zemeljskim plinom bogati državi, ki jo že več kot 20 let vodi predsednik Nursultan Nazarbajev, se napovedujejo spremembe. V skladu z novo ustavo se mora v parlament uvrstiti tudi druga najmočnejša stranka.

Na volitvah marca lani je 71-letni Nazarbajev prejel zavidljivih 95,5 odstotka glasov, druga najmočnejša stranka, če jo sploh lahko imenujemo tako, pa je prejela zgolj 1,9 odstotka. Glede na pred kratkim sprejete spremembe ustave pa se mora v parlament uvrstiti tudi druga največja stranka v državi, čeprav ta ne bi dosegla sedemodstotnega praga.

Dobrih devet milijonov volivcev na nedeljskih volitvah izbira 98 od skupno 107 poslancev spodnjega doma parlamenta. Devet jih predstavljajo različne etnične skupine, ki jih imenuje od predsednika oblikovan svet. Danes potekajo tudi lokalne volitve.

Nazarbajev: Država potrebuje večstrankarski sistem
Čeprav novica morda ne bo vznemirila večjega dela sveta, bo vsaj malo pretresla politična tla v Kazahstanu. V zadnjih petih letih so bili vsi izvoljeni člani spodnjega doma parlamenta poslanci predsednikove stranke Nur Otan (Luč očetnjave). Vlada večstrankarski sistem pozdravlja, saj naj bi bil tako dosežen korak k liberalizaciji Kazahstana. Med drugim je Nazarbajev dejal: ''Država potrebuje večstrankarski politični sistem.''

Šestnajstmilijonsko državo so v zadnjem času zamajali stavke in protesti naftnih delavcev v mestih ob Kaspijskem morju. Decembra lani je med stavkajočimi delavci in varnostnimi silami v mestu Žanaozen umrlo 16 ljudi.

''Po nedavni arabski vstaji se pojavljajo ugibanja, ali se lahko podobni protesti razširijo tudi med 50 milijonov večinoma muslimanskih prebivalcev nekdanje Sovjetske zveze: v štirih od petih državah – Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan in Tadžikistan – okosteneli avtoritarni voditelji vodijo države že več desetletij,'' piše The New York Times. Nazarbajev si tako z volitvami prizadeva vzpostaviti videz stabilnosti.

''Večstrankarski sistem ne bo prinesel večjih sprememb''
A kazahstanski skeptiki menijo, da bo taka sprememba le majhen korak proti liberalizaciji, saj se dejansko v državi ne bo spremenilo veliko. Glede na ankete naj bi na nedeljskih volitvah stranka Nur Otan prejela okoli 80 odstotkov glasov. ''Večstrankarski sitem bo le dekorativne narave, kot je v Rusiji,'' je dejal predsednik levičarske opozicijske stranke Alga.

''Tako kot v Rusiji pod vladavino Vladimirja Putina je tudi Nazarbajevu uspelo izvesti uspešne gospodarske ukrepe, ki so dvignili življenjski standard ljudi, in poskrbeti za varnost v državi. Nazarbajev je metodo poimenoval kot azijski model, pri katerem velja 'najprej gospodarstvo, nato politika'.'' Tako ni nenavadno, da je med svetovno gospodarsko krizo v lanskem letu gospodarstvo v Kazahstanu zraslo za zavidljivih sedem odstotkov.