Turki so se prejšnji teden na protestih proti vladajoči stranki, ki jo bremeni velik korupcijski škandal, zbrali v Ankari. Foto: Reuters
Turki so se prejšnji teden na protestih proti vladajoči stranki, ki jo bremeni velik korupcijski škandal, zbrali v Ankari. Foto: Reuters

Novi zakon je predlagala vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP), v petek pa ga je podpisal predsednik države Abdulah Gül. Za kršilce je predvidena zaporna kazen do treh let in denarna kazen do 728.000 evrov.

Kritiki in borci za človekove pravice opozarjajo, da se bo zakon lahko zlorabljal za preprečevanje nujne zdravstvene oskrbe protestnikov, ki utrpijo poškodbe na protivladnih protestih, takšnih, kot so na primer izbruhnili junija lani.

"Tak napad je odvraten"
Organizacija Zdravniki za človekove pravice, ki ima sedež v ZDA, je zakon ostro kritizirala kot nov poskus vlade premierja Recepa Tayyipa Erdogana za utišanje nasprotnikov. "Sprejetje zakona, ki kriminalizira nujno pomoč in kaznuje tiste, ki skrbijo za ranjene udeležence protestov, je del nepopustljivih načrtov vlade, da bi utišala vse nasprotujoče glasove. Tak napad na zdravstvene delavce ni le odvraten, ampak ogroža zdravje vseh," so sporočili iz organizacije.

Spomnimo, v junijskih protestih, ki so se začeli v Carigradu in se razširili po vsej državi, je umrlo šest ljudi, več kot 8.000 je bilo ranjenih. Takrat je turško zdravniško združenje vlado večkrat obtožilo, da zdravnikom in zdravstvenim delavcem ni omogočila oskrbe ranjenih.