Kibaki in Odinga sta se o ministrskih položajih sporazumela v soboto. Foto: EPA
Kibaki in Odinga sta se o ministrskih položajih sporazumela v soboto. Foto: EPA

Odingin namestnik bo drugi človek njegovega Oranžnega demokratičnega gibanja (ODM), Musalia Mudavadi. V 40-članski vladi je namestnik premierja še Kibakijev zaveznik in sin prvega predsednika države Jomo Kenyatta iz vladajoče Stranke nacionalne
enotnosti (PNU).

Kibaki je ob imenovanju vlade dejal: "Želim se vam zahvaliti, moji dragi Kenijci, za vašo tolerantnost in potrpljenje. Storil bom vse, kar bom lahko, da bi zagotovil, da bo naša država našla pot do miru, enotnosti in stabilnosti."

76-letnemu Kibakiju in 63-letnemu Odingu je na sobotnem skrivnem srečanju po več mesecih le uspelo doseči dogovor o imenovanju nove vlade. Novo vlado naj bi po prvotnih napovedih oblikovali že 6. aprila, a se jim do takrat ni uspelo dogovoriti o ključnih ministrstvih.

Kriza o sestavi vlade se je začela po volitvah 27. decembra lani, ko je v državi zavladalo nasilje, v katerem je umrlo 1.500 ljudi, razseljenih pa jih je bilo okoli 300.000. V sporu med oblastmi in opozicijo je pomagal posredovati tudi nekdanji generalni sekretar ZN-a Kofi Annan, končni dogovor o delitvi oblasti pa je bil dosežen 28. februarja.

M. R.