Po ulicah Nairobija koraka vojska. Foto: Reuters
Po ulicah Nairobija koraka vojska. Foto: Reuters
Kenija v primežu nasilja

Zaradi nasilja med etničnimi skupinami je moralo po podatkih kenijskega Rdečega križa domove zapustiti najmanj 75.000 ljudi.

V središču Nairobija so se razmere umirile, zato je policija znova odprla ceste in prodajalne, ljudje pa so se vrnili na delo. Kot posrednik med sprtima stranema naj bi v Kenijo prišel generalni sekretar Afriške unije John Kofour, človekoljubne agencije pa so že opozorile pred nevarnostjo "humanitarne katastrofe".

Begunci bežijo tudi v Ugando
Zahod države velja za trdnjavo opozicijskega voditelja in uradnega poraženca volitev Raile Odinge, zato je večina beguncev iz tega dela pripadnikov ljudstva Kikuju, kateremu pripada dozdanjšnji in, kot kaže, tudi prihodnji predsednik Mvai Kibaki. Veliko pregnanih je zatoščiče našlo tudi v sosednji Ugandi.

Vladni predstavnik je obtožil Odingove pristaše, da "organizirano in zavedno izvajajo etnično čiščenje". Volitve, na katerih so bila v ospredju predvsem politična in gospodarska vprašanja, se namreč čedalje bolj prevračajo v spopade med različnimi etničnimi skupinami.

Sporne volitve, Kibaki že prisegel
Na četrtkovih predsedniških volitvah je po podatkih volilne komisije zmagal Kibaki, a tekmec Odinga poraza ne priznava, saj je imel v raziskavah pred volitvami in po večjem delu preštetih glasovnic ves čas prednost pred Kibakijem. Odinga, ki je bil "prekratek" za okoli 200.000 glasov, Kibakija obtožuje goljufij in sistematičnih prevar. Kibaki je k novemu petletnemu mandatu v nedeljo že prisegel.

A. P.

Kenija v primežu nasilja