Številni otroci, ki so otroštva preživljali v sirotišnicah, so žrtve zlorab. Foto: EPA
Številni otroci, ki so otroštva preživljali v sirotišnicah, so žrtve zlorab. Foto: EPA
Julia Gillard
"Predolgo so žrtve zlorab naletele na zaprta vrata in zaprte glave," je dejala Gillardova. Foto: EPA

Avstralska premierka Julia Gillard je preiskavo naročila novembra lani, po več kot desetih letih stopnjevanja pritiska v javnosti, delo pa je danes na okrajnem sodišču v Melbournu začela Kraljeva komisija za odzive institucij na spolne zlorabe otrok. "To je pomemben trenutek za naš narod," je povedala Gillardova in dodala: "Ko sem vzpostavila komisijo, sem se zavedala, da se bo morala država zazreti v obraz nekaterim zelo neprijetnim resnicam".

Preiskava ima po besedah Gillardove dva cilja. Eden je dati priznanje zlorabljenim, da jih država posluša in jim verjame ter jim skuša pomagati, drugi cilj pa je oblikovati priporočila za prihodnost, da bi se lahko podobnim travmam izognili. "Predolgo so žrtve zlorab naletele na zaprta vrata in zaprte glave. Kot država smo otroke v preteklosti pustili na cedilu. Moramo se naučiti, kaj lahko naredimo za boljšo zaščito otrok v prihodnje," je še povedala.

Prva zaslišanja naj bi se začela čez nekaj mesecev
Komisija bo preiskovala šole, verske skupnosti, nevladne organizacije, vladne agencije in socialne ustanove, pred komisijo pa naj bi stopilo vsaj 5.000 prič, ki bodo povedali svoje zgodbe in skušali tako pomagati sestaviti zgodbo o zlorabah. Javna zaslišanja naj bi se začela čez nekaj mesecev, takrat pa bi se lahko število prič še povečalo, komisija pa bo pregledala tudi uradne odzive na spolne zlorabe otrok.

Vodja komisije Peter McClellan je napovedal, da bo vmesno poročilo pripravljeno do junija 2014, komisija pa svojega dela ne bo končala do predvidenega datuma, to je junija 2015, saj naj bi bila raziskava preobsežna. Ob tem je opozoril tudi, da bo preiskava zelo draga.

Duhovniki od 30. let prejšnjega stoletja zlorabili najmanj 620 otrok
Spolna zloraba otrok, ki naj bi jih zagrešili duhovniki, je v Avstraliji velik problem. Dva meseca pred premierkino odločitvijo, da bo sprožila preiskavo, je Rimskokatoliška cerkev v Avstraliji razkrila, da so duhovniki od 30. let prejšnjega stoletja spolno zlorabili najmanj 620 otrok, Cerkev pa naj bi uničevala dokaze o zlorabah v lastnih vrstah in skušala utišati preiskovalce, tiste, ki so zlorabljali otroke, pa so le selili iz enega kraja na drugi.