Kim si je ogledal na novo zgrajeno bivalno naselje za znanstvenike v Pjongjangu. Foto: EPA
Kim si je ogledal na novo zgrajeno bivalno naselje za znanstvenike v Pjongjangu. Foto: EPA
Kim Džong Un
Je Kim utišal govorice o morebitnem državnem udaru? Foto: EPA

Fotografije je v javnost spustila severnokorejska tiskovna agencija KCNA, objavil pa jih je časopis Rodong Sinmun. Na njih je mogoče videti, kako si je Kim v Pjongjangu ogledal na novo zgrajeno stanovanjsko naselje za znanstvenike novega energetskega instituta severnokorejske akademije znanosti.

KCNA je sporočila, da si ga je Kim najprej ogledal na zemljevidu, nato pa se je še sprehodil mimo zgradb. "Ko si je ogledal zunanjost stanovanjskih objektov in zgradb, ki so okrašene z barvnimi okraski, je izrazil veliko zadovoljstvo in dejal, da je naselje zelo lepo," je poročala KCNA.

Kim Džong Un je ves čas sprehoda uporabljal sprehajalno palico. Čeprav je KCNA v javnost poslala slike in sporočilo, pa ni navedla, kdaj natanko se je ogled zgodil.

Ugibanja, kaj se dogaja s Kimom
Izostanek severnokorejskega voditelja iz javnega življenja, nazadnje se je v javnosti pojavil 3. septembra, ko sta z ženo obiskala koncert, je sprožil vprašanja o njegovem zdravstvenem stanju in o trdnosti njegove vladavine. Še posebej sumljivo je bilo, da se ni pojavil na zasedanju severnokorejskega parlamenta, ki poteka dvakrat letno in da ob 69. obletnici ustanovitve vladajoče Delavske stranke ni obiskal mavzoleja v Pjongjangu, kjer sta pokopana njegov oče Kim Džong Il in stari oče Kim Il Sung.

Od takrat dalje so se o njegovem izginotju v javnosti pojavljajo različne teorije - od tega, da si je privoščil daljši počitek, da je zbolel, pa vse do tega, da je prišlo do državnega udara in da ni več na čelu države. Med boleznimi so omenjali protin, sladkorno bolezen in zlomljene gležnje.

A so uradni viri iz Severne Koreje zatrjevali, da Kim še vedno trdno v rokah drži oblast, da pa si je med vojaško vajo poškodoval nogo in da se v javnosti ni pojavljal zaradi slabega počutja. Ima pa Kim tudi druge zdravstvene težave, je namreč strasten kadilec in se je, odkar je prišel na oblast, precej zredil.