Kim Džong Un se je nazadnje v javnosti pojavil 3. septembra. Foto: Reuters
Kim Džong Un se je nazadnje v javnosti pojavil 3. septembra. Foto: Reuters

Kima ni bilo na seznamu državnih uradnikov, ki so ob 69. obletnici ustanovitve vladajoče Delavske stranke romali v mavzolej v Pjongjangu, kjer sta pokopana njegov oče Kim Džong Il in stari oče Kim Il Sung. So pa pred njun spomenik položili venec z njegovim imenom. Njegova odsotnost v oči bode predvsem zato, ker se je je udeležil vsako leto, odkar je po očetovi smrti leta 2011 prevzel oblast.

Zaupni viri iz Severne Koreje so sporočili, da Kim še vedno trdno v rokah drži veje oblasti, a da si je med vojaško vajo poškodoval nogo. "Vsem generalom je ukazal, da morajo sodelovati v vojaških vajah, zato se jih je udeležil tudi sam. Plazili so se in tekali okrog, takrat pa si je poškodoval nogo," je Reuters citiral neimenovani severnokorejski vir. "Kim ima nadzor nad vso državo," je še dodal.

V javnosti ga ni že od 3. septembra
31-letni Kim se je v javnosti nazadnje pojavil 3. septembra, ko se je z ženo udeležil koncerta. Od takrat pa se o njegovem izginotju v javnosti pojavljajo različne teorije - od tega, da si je privoščil daljši počitek, da je zbolel, in vse do tega, da je prišlo do državnega udara. Med boleznimi omenjajo putiko, sladkorno bolezen in zlomljene gležnje, o čemer naj bi pričalo tudi njegovo šepanje ob zadnjem pojavljanju v javnosti.

Iz Južne Koreje, kjer niso ugibali o Kimovem stanju, trdijo, da ni nobenega znaka, ki bi nakazoval, da Kim ni več na čelu države. "Severnokorejski mediji ves čas poročajo o Kimovem vodenju ," je povedal tiskovni predstavnik južnokorejskega ministrstva za združitev Lim Bjeong Čul. "Sodeč po tem, kaže, da Kim vlada kot običajno," je dejal Lim in dodal, da Seul nima nobenih posebnih podatkov o njegovem zdravju.

Strasten kadilec, ki se je zredil
Najverjetnejša razlaga za Kimovo odsotnost so zdravstvene težave, zaradi katerih je začasno nezmožen opravljati svoje delo. Kim je strasten kadilec in se je, odkar je prišel na oblast, precej zredil. Na zadnjih televizijskih posnetkih je precej šepal, kar kaže na poškodbo noge.