Kimove zdravstvene težave naj bi bile tudi posledica njegove čezmerne teže. Foto: Reuters
Kimove zdravstvene težave naj bi bile tudi posledica njegove čezmerne teže. Foto: Reuters
Kim Džong Un
Po operaciji Kim nadaljuje obiske po državi. Foto: Reuters

Kim, ki se od prevzema oblasti v izolirani azijski trdnjavi totalitarizma pred skoraj tremi leti rad kaže v javnosti, se pred očmi rojakov ni pojavil kar šest tednov, kar je spodbudilo številne špekulacije o njegovi usodi, od zdravstvenih težav do govoric o državnem udaru. Južnokorejska nacionalna obveščevalna služba (NIS) je v poročilu poslance parlamenta v Seulu pojasnila, da je septembra ali oktobra Kim operiral tuji zdravnik.

Na zadnjih fotografijah je Kim videti nasmejan kot v preteklosti, vendar si pri hoji pomaga s palico. Po domnevah južnokorejskih obveščevalcev so severnokorejskemu voditelju z levega gležnja odstranili cisto, ki pa se lahko znova pojavi, saj je Kim znan kot strasten kadilec. Tuji zdravstveni strokovnjaki so prišli iz Evrope, vendar obveščevalci niso pojasnili, iz katere države.

To ni prvič, da so kakega severnokorejskega voditelja oskrbeli tuji zdravstveni delavci. Njegovemu očetu Kim Džong Unu so tako pomagali francoski zdravniki, medtem ko so njegovemu dedku in ustanovitelju komunistične Severne Koreje srčni spodbujevalnik iz Švice pretihotapili v diplomatski torbi.

Kopica usmrtitev
NIS je poročal tudi, da so v Severni Koreji letos izvedli že 50 usmrtitev, med njimi tudi deset visokih partijskih predstavnikov, ki so bili povezani z lani usmrčenim Kimovim stricem Jang Song Taekom, ki je veljal za mentorja mladega voditelja, potem ko je ta prevzel oblast po smrti očeta konec leta 2011.

V Severni Koreji naj bi se širila tudi zloglasna delovna taborišča, še navajajo južnokorejski obveščevalci. Razkritje prihaja v času, ko so severnokorejski diplomati pri Združenih narodih namignili, da bi lahko dovolili obisk posebnega preiskovalca za človekove pravice pri svetovni organizaciji. V pripravi na ta obisk naj bi sicer severnokorejske oblasti skrito prepeljale zapornike iz enega izmed teh taborišč.

V severnokorejskih delovnih taboriščih naj bi bilo zaprtih najmanj 200.000 ljudi in po pričevanju ubežnikov, ki se jim je uspelo prebiti v Južno Korejo, so razmere tam nemogoče za življenje in mejijo na suženjstvo.