Pjongjang se je po pol leta odzval na izredno kritično poročilo ZN-a. Foto: Reuters
Pjongjang se je po pol leta odzval na izredno kritično poročilo ZN-a. Foto: Reuters

Komisija Združenih narodov je marca objavila 372 strani dolgo poročilo o hudem kršenju človekovih pravic v Severni Koreji. Severni Korejci naj bi bili podvrženi kaznim v delovnih taboriščih, sistematičnemu mučenju, stradanju in ubojem, ki bi jih lahko primerjali z zločini v nacističnem obdobju. Po podatkih ZN-a naj bi se v državi dogajali "grozljivi zločini", v taboriščih pa naj bi bilo zaprtih na desettisoče ljudi.

"Smo na pravi poti"
Severnokorejska delegacija je v torek na sedežu ZN-a v New Yorku organizirala eno redkih srečanj z diplomati drugih držav, na katerem se je odzvala na kritike. Čoe Mjong Nam, ki predstavlja severnokorejsko združenje za študije o človekovih pravicah, je dejal, da sicer "občasno prihaja do spodrsljajev pri spoštovanju človekovih pravic v njegovi državi, sicer pa je Pjongjang na pravi poti".

"Ker smo tranzicijska družba in napredujemo korak za korakom, se včasih pojavijo kakšni problemi, na primer na gospodarskem področju, zato moramo zagotoviti več stanovanj in socialnih ustanov, da bi ljudem omogočili boljše življenjske razmere. Zato v naši ustavi obstaja določilo, ki pravi, da se bo po napredku družbe spoštovanje človekovih pravic in osnovnih svoboščin ljudi še povečalo."

"Taborišč nimamo"
Čoe je tudi zatrdil, da so za gospodarske težave Severne Koreje krive "tuje sile", s čimer naj bi mislil na mednarodne sankcije, ki jih je mednarodna skupnost zaradi jedrskih poskusov uvedla proti Pjongjangu. Dodal je, da "sovražne sile stalno izpostavljajo problem človekovih pravic v Severni Koreji zato, da bi omadeževali njen ugled ter uničili socialni sistem in ideologijo, ki jo je izbralo korejsko ljudstvo." "V mednarodni skupnosti vlada prava poplava nebrzdanih govoric in izmišljotin o Ljudski republiki Koreji," je še dejal.

Ponovil je tudi to, kar Pjongjang trdi že ves čas, to je, da v Severni Koreji nimajo zaporniških taborišč. "V resnici nimamo niti nobene podobne stvari. Imamo pa pripore, v katerih si ljudje okrepijo svoje duševno stanje in se ozrejo na svoje napake. Do spremembe v mišljenju pridejo z delom."