Trenutno za eno upokojeno osebo delajo tri delovno aktivne, do leta 2050 se bo to razmerje spustilo na 1,3 delovno aktivne za eno upokojeno osebo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Trenutno za eno upokojeno osebo delajo tri delovno aktivne, do leta 2050 se bo to razmerje spustilo na 1,3 delovno aktivne za eno upokojeno osebo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Minister za človeške vire in socialno varnost v najštevilčnejši državi na svetu Džin Vejmin je dejal, da bo morala Kitajska vlada postopoma zviševati upokojitveno starost. Minister je dejal, da bo pokojninska reforma začela veljati leta 2017, njene posledice pa se bodo občutile že po petih letih.

Minister Džin je predlagal postopno letno dvigovanje starostne meje za upokojitev, kar bi bil prvi poseg v kitajsko upokojitveno politiko po petdesetih letih prejšnjega stoletja. Upokojitvena doba za moške na Kitajskem je 60 let, za delavke v tovarni pa 50. Ženske, zaposlene v javni upravi, se lahko upokojijo pri 55 letih. "Glede te teme trenutno še ni nobenega socialnega soglasja," je priznal minister Džin.

Vedno večji pritisk na delovno aktivne
Na Kitajskem, ki ima najslabšo gospodarsko rast po letu 1990, lani je bila okoli sedem odstotkov, bo tako vedno večji pritisk na delovno aktivni populaciji. Ta se sicer giblje med 16. in 59. letom starosti in se je po letu 2013 začela krčiti, kar predstavlja vedno večje breme za pokojninski sistem.

Finančni analitiki že nekaj časa opozarjajo o krizi kitajskega pokojninskega sklada, ki bi mu v prihodnjih 20 letih lahko zmanjkalo kar 11 bilijonov ameriških dolarjev. Prihodki pokojninskega sklada na Kitajskem so bili leta 2014 2,3 bilijona juanov (367,3 milijarde ameriških dolarjev), odhodki pa 1,98 bilijona juanov. A kaj ko bodo starejši od 60 let do leta 2050 predstavljali že 39 odstotkov celotne populacije od zdajšnjih 15 odstotkov.

To pomeni, da se bo znižalo razmerje odvisnosti med mlajšimi od 15 let in starejšimi od 64 let glede na delovno aktivno populacijo, in sicer z zdajšnjih 1,3 na 3,04. Trenutno za eno upokojeno osebo delajo tri delovno aktivne, do leta 2050 se bo to razmerje spustilo na 1,3 delovno aktivne za eno upokojeno osebo.