Kitajska je država, ki izvede največ smrtnih kazni na svetu. Foto: EPA
Kitajska je država, ki izvede največ smrtnih kazni na svetu. Foto: EPA

Vodja odbora za pravosodje pri stalnem komiteju kitajskega ljudskega kongresa Lang Šeng je sporočil, da so s seznama 68 kaznivih dejanj, za katera je predvidena smrtna kazen, umaknili 13 kaznivih dejanj, povezanih z gospodarskim kriminalom. Med njimi so ponarejanje in preprodaja računov za izogibanje plačila davkov ter tihotapljenje kulturne dediščine in dragocenih kovin iz države.

"Ukrep sicer ne bo bistveno zmanjšal števila usmrtitev, saj gre za kazniva dejanja, za katera so že doslej zelo redko izrekali smrtno kazen," menil Joshua Rosenzweig iz organizacije za zaščito človekovih pravic Dui Hua Foundation s sedežem v ZDA, a je korak naprej v prizadevanjih za odpravo smrtne kazni na Kitajskem.

Smrtna kazen ostaja za korupcijo
Smrtna kazen ostaja v veljavi za nekatera druga kazniva dejanja, povezana z gospodarstvom, kot je korupcija. "Korupcija je velika ovira. V kitajski javnosti namreč še vedno velja močno prepričanje, da morajo podkupljivi uradniki umreti," je pojasnil Rosenzweig. "Odpor do teh kaznivih dejanj je tako močan, da bi odprava smrtne kazni za korupcijo utegnila imeti politične posledice," je še dodal.

Največ usmrtitev na svetu na Kitajskem
Kitajska izvrši največ smrtnih kazni na svetu, saj z injekcijo ali ustrelitvijo vsako leto usmrtijo na tisoče ljudi. Natančne številke usmrtitev sicer ni, saj statistika o smrtni kazni na Kitajskem ostaja državna skrivnost, kitajske oblasti pa trdijo, da se število usmrtitev manjša iz leta v leto.

Kitajske oblasti si zadnja leta prizadevajo odpraviti zlorabe pri smrtnih kaznih, zato so sprejele odločitev, da mora vse izrečene smrtne kazni pregledati vrhovno sodišče. Od leta 2007 naprej je vse smrtne kazni na Kitajskem tako pregledalo in odobrilo vrhovno sodišče, a kritiki še vedno trdijo, da je na seznamu za najstrožjo kazen odločno preveč kaznivih dejanj. Kritiki se zavzemajo tudi, da se najstrožja kazen izreka samo za najhujša kazniva dejanja, čeprav ima smrtna kazen široko podporo v kitajski javnosti.