Ruska javnost ni naklonjena odpravi smrtne kazni. Foto: EPA
Ruska javnost ni naklonjena odpravi smrtne kazni. Foto: EPA

Moratorij na smrtno kazen je Rusija uvedla leta 1996, ko je podpisala protokol k Evropski konvenciji o človekovih pravicah, čeprav do zdaj dokumenta še ni ratificirala, saj naj bi pri tem naletela na nasprotovanje javnosti.

Za odpravo smrtne kazni je potrebna ratifikacija v spodnjem domu parlamenta dumi in zadnja formalna ovira za to naj bi bila odstranjena v začetku prihodnjega leta.

Ruska družba je še vedno razdeljena glede najhujše kazni in medtem ko nekateri zagovarjajo njeno popolno odpravo, drugi verjamejo, da je to eden izmed načinov za preprečevanje najhujših zločinov.

Po javnomnenjskih anketah med 65 in 74 odstotki vprašanih zagovarja ponovno uvedbo usmrtitev, kot so jih izvajali pred moratorijem - strel s pištolo v zatilje. Javnost smrtno kazen zagovarja večinoma pri teroristih, serijskih morilcih in pedofilih.

Podaljšanje moratorija je že pozdravila Ruska pravoslavna cerkev. "Naša družba je dovolj trdna, da prepove smrtno kazen, medtem ko nadaljuje odločen boj proti kriminalu," je dejal Vsevolod Chaplin.