Kitajska je letalonosilkko Liaoning poimenovala po provinci na severovzhodu države, kjer se v mestu Dalian nahaja tudi glavno pristanišče kitajske mornarice. Foto: EPA
Kitajska je letalonosilkko Liaoning poimenovala po provinci na severovzhodu države, kjer se v mestu Dalian nahaja tudi glavno pristanišče kitajske mornarice. Foto: EPA

Iz ministrstva so še sporočili, da bo nekdanja sovjetska letalonosilka, ki jo je Kitajska odkupila od Ukrajine, v zelo kratkem času opravljala svojo nalogo - to pa je braniti državno varnost in njene interese. Letalonosilka je bila sicer temeljito prenovljena, od avgusta 2011 pa so z njo opravili vrsto testnih plovb.

Katere države imajo letalonosilke in koliko?
ZDA: 11,
tri v izdelavi
Rusija: ena (Admiral Kuznetsov)
Velika Britanija: 1 (HMS Illustrious), ki lahko prevaža le helikopterje, dve letalonosilki sta v izdelavi
Kitajska: 1(Liaoning)
Francija: 1(Charles de Gaulle)
Indija: 2 (INS Viraat, INS Vikramadity), tretja v izdelavi
Italija: 2 (Giuseppe Garibaldi, Cavour)
Španija: 1 (Principe De Asturias)
Vir: BBC

Kitajska je zadnja stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, ki se je opremila z letalonosilko. Kitajski minister za obrambo pa je ob tem dodal, da bo letalonosilka "pomembno prispevala k povečanju bojnih zmogljivosti kitajske mornarice". Ladja bo učinkovito sredstvo za "zaščito interesov državne suverenosti, varnosti in razvoja ter napredovanja svetovnega miru in skupnega razvoja".

Peking: Letalonosilka ne predstavlja grožnje sosednjim državam
Kitajska mornarica letalonosilko prevzema v času napetosti z Japonsko, zaradi spornega otočja v Vzhodnokitajskem morju ter Vietnamom in Filipini zaradi otokov v Južnokitajskem morju. Peking je ves čas zagotavljal, da letalonosilka ne predstavlja nikakršne grožnje za sosednje države, saj da jo bo mornarica uporabljala predvsem za urjenje in raziskovanje.

Kljub zagotovilom je nelagodje sosednjih držav ob naraščajoči kitajski vojaški moči očitno, zlasti na Japonskem in v ZDA, kjer so Peking pozvali, naj pojasni, zakaj potrebuje letalonosilko. Ameriška mornarica ima sicer na razpolago 11 letalonosilk.