Vizumi bodo strokovnjakom omogočali, da se jim na Kitajskem pridruži tudi družina. Foto: Reuters
Vizumi bodo strokovnjakom omogočali, da se jim na Kitajskem pridruži tudi družina. Foto: Reuters

Peking je nedavno objavil cilje za svoj gospodarski in socialni razvoj, privabljanje tujiih strokovnjakov pa je eden glavnih načinov, da jih bo tudi uresničil. Z vizumi z dolgo veljavnostjo želijo privabiti najmanj 50.000 visoko izobraženih kadrov iz tujine.

Prošnjo za pridobitev vizuma lahko posamezniki brezplačno oddajo prek spleta, obravnavana pa bo hitro, po poročanju BBC-ja zagotavlja kitajska vlada. Tistim, ki bodo prošnjo ugodili in podelili vizum, bodo omogočili, da lahko na Kitajskem v enem kosu ostanejo do 180 dni, skupno pa od pet do deset let. Vmes bodo državo lahko zapustili, na Kitajskem pa se jim bodo lahko pridružili tudi partnerji in otroci.

Kitajska je leta 2016 uvedla seznam zaželenosti tujih delavcev. Na vrhu so tisti z visokotehnološkimi znanji, na dnu pa neizobraženi in nizko izobraženi. Med "vrhunske tuje talente", ki jih Kitajska želi privabiti, sodijo Nobelovi nagrajenci, uspešni olimpijski športniki in direktorji slavnih glasbenih in umetniških šol po svetu. Zelo jih zanimajo tudi vodje vplivnih mednarodnih finančnih institucij in profesorji na uglednih univerzah.