Foto: AP
Foto: AP

Potrdilo oz. potni list o cepljenju je dostopno le za kitajske državljane in ni obvezno. Z njim želi Kitajska prispevati k spodbujanju "svetovnega gospodarskega okrevanja in olajšati potovanja prek meja", so sporočili s kitajskega zunanjega ministrstva. Niso pa navedli, koliko držav naj bi ga priznavalo.

Dostopno je prek novega programa na platformi družbenega medija WeChat, ki vključuje QR-kodo, s pomočjo katere vsaka država pridobi zdravstvene podatke o posamezniku. Potrdilo je mogoče prevzeti tudi v fizični obliki.

Podobne kode v okviru platforme WeChat in drugih aplikacij, ki vsebujejo podatke o morebitnih tesnih stikih z okuženimi ali potovanji v središča okužb, so sicer na Kitajskem že zdaj pogoj za uporabo domačega javnega prevoza in vstop na številna javna mesta.

O podobnem potnem listu, kot ga je zdaj uvedla Kitajska, razmišljajo številne države, med drugim ZDA, Velika Britanija, pa tudi EU. Evropska komisija namerava še ta mesec predstaviti zakonodajni predlog za uvedbo "digitalnega zelenega potnega lista" o cepljenju proti covidu-19. Ta naj bi državljanom omogočil potovanje med članicami in zunaj Unije.

Tudi Hrvaška se zavzema za covidni potni list

Tudi Hrvaška se zavzema za t. i. covidni potni list. Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je zato danes predstavil podobo evropskih potrdil o cepljenju. Ob tem je dejal, da so na ravni EU-ja določili videz potrdil o cepljenju, ki jih bodo uporabljali zgolj v zdravstvene namene, ne pa pri prehodu meje.

Pojasnil je, da so se načeloma dogovorili o podatkih, ki jih bo vsebovalo potrdilo, kot so ime in priimek cepljene osebe, vrsta uporabljenega cepiva, datum cepljenja in serijska številka cepiva.

Meni, da bodo potrebni najmanj trije meseci, da bi uveljavili potrdila, za katera se že uporablja izraz covidni potni listi. Ni še jasno, ali bodo potrdila v obliki "pametnih" kartic ali pa bodo to kartončki s QR-kodo, ki jo bo mogoče prebrati s prenosnim telefonom.

Jutarnji list piše, da si turistične države prizadevajo, da bi potrdila o cepljenju dobila svojo vlogo tudi pri prehodu meje kot nadomestek za negativni izvid testa ali karanteno. Z negativnim izvidom PCR-testa bodo državljani lahko še naprej potovali, tudi če niso cepljeni.