Ladje ob somalijski obali bo od zdaj varovala tudi kitajska vojska. Foto: EPA
Ladje ob somalijski obali bo od zdaj varovala tudi kitajska vojska. Foto: EPA
Letalonosilka varyag
Leta 2001 je Kitajska od Ukrajine kupila nekdanjo sovjetsko letalonosilko varjag, ki naj bi jo spremenili v plavajoči hotel in igralnico. Foto: EPA
Kitajski mornar
Kitajska vojska je najštevilčenjša na svetu in šteje okoli tri milijone vojakov. Foto: EPA

"Letalonosilke so simbol vsesplošne nacionalne moči in konkurenčnosti pomorskih sil," je sporočil tiskovni predstavnik kitajskega obrambnega ministrstva in dodal, da ima Kitajska veliko morja, zato je njena sveta dolžnost zaščititi to morje in nad njim ohraniti suverenost.

Še nekaj let do letalonosilke
Kitajska vojska že nekaj let prepričuje osrednjo vlado, da se odloči za gradnjo letalonosilke, ki bi okrepila moč pomorskih sil. Po poročanju hongkongških medijev bi lahko bila prva kitajska letalonosilka zgrajena do leta 2010, a ameriški in neodvisni strokovnjaki menijo, da bi bilo lahko prvo plovilo nared šele med letoma 2015 in 2020.

Leta 1985 je Kitajska od Avstralije kupila staro letalonosilko, ki so jo kitajski strokovnjaki preučili, nato pa razstavili. Peking je pozneje kupil še tri sovjetske letalonosilke, od katerih so dve spremenili v vojaške tematske parke, medtem ko usoda tretje, ki je bila še nedokončana, ni znana.

Skrb ZDA, Japonske in Tajvana
Kitajski vojaški proračun se je letos v primerjavi z lani povečal za več kot 17 odstotkov in znaša 58 milijard ameriških dolarjev, kar je skoraj desetkrat manj kot ameriški, a so ZDA vseeno izrazile zaskrbljenost nad povečevanjem sredstev za vojsko. Prav tako z večanjem kitajskega vojaškega proračuna niso zadovoljni na Japonskem in Tajvanu, za katerega Peking trdi, da je kitajsko ozemlje.

Kitajske ladje v bran pred pirati
Medtem pa je Kitajska napovedala, da bo v Adenski zaliv poslala tri vojaške ladje, ki bodo pomagale varovati ladje pred napadi somalijskih piratov. Dva rušilca in ena ladja za oskrbo bosta pomagala varovati kitajske trgovske ladje, ki so v vodah ob somalijski obali vse pogosteje tarče piratskih napadov. V regijo bodo po napovedih kitajskih oblasti poslali tudi dva helikopterja in posebne enote.

Tako bo kitajska vojska na omenjenem območju delovala ob boku ameriškim silam, ladjam Nata, Rusije in Indije. "To predstavlja kitajsko predanost mednarodni skupnosti in kaže, da je tudi Kitajska odgovorna sila sveta," je dejal kitajski admiral Šiao Šinian. Dodal je, da poteza kitajskih oblasti kaže tudi na zmožnost kitajskih morskih sil, da se lahko kosa z večimi varnostnimi grožnjami.

M. R. / G. V.