Zaposleni v kitajski vojski si lahko obetajo višje plače. Foto: EPA
Zaposleni v kitajski vojski si lahko obetajo višje plače. Foto: EPA
Kitajski tank
Denar bo šel tudi za nove tanke in posodobitev starih. Foto: EPA
Kitajska se oborožuje

Letos nameravajo vojski nameniti skoraj 45 milijard dolarjev, kar je 6,8 milijarde več kot lani, vendar tuji strokovnjaki menijo, da je v resnici ta številka trikrat večja. Poleg tankov, letal, ladij in raket se bo našel denar tudi za povišanje plač vojaškemu osebju in za krepitev obrambnih sposobnosti z visokotehnološkimi sistemi. Kitajska vojska je obsežna, saj šteje 2,5 milijona vojakov, vendar je slabo opremljena, zato nujno rabi posodobitve.

Že od leta 1990 Kitajska povečuje svoj vojaški proračun za več kot deset odstotkov na leto, potem ko so se med letoma 1979 in 1989 ta sredstva zmanjševala za 5,8 odstotka letno. Peking s tem tudi opravičuje povečanje sredstev za vojsko, saj more nadoknaditi to, kar so obrambne zmogljivosti izgubile v 80. letih.

Oboroževalne tekme ne bo
Kitajska zagotavlja, da nima potrebe in ne namena spuščati se v oboroževalno tekmo z nobeno državo in tudi ne predstavlja grožnje nobeni državi. Zavezani smo poti mirnega razvoja in krepitvi obrambne pozicije, je dejal tiskovni predstavnik Ljudskega kongresa Džang Endžu, ki bi v ponedeljek začel redno letno zasedanje. Džang je še dejal, da je bila Kitajska vedno zvesta skladnemu razvoju gospodarstva in vojske.

ZDA se čudijo in ne razumejo
ZDA, ki za vojsko letno porabijo več kot 400 milijard dolarjev, so v zadnjem času izrazile začudenje in nerazumevanje nad kitajskim povečanjem sredstev za vojsko. Prav zato Peking opozarja, da je povečanje vojaških sredstev zmerno v primerjavi z ostalimi velesilami glede na delež BDP-ja ali v proračunu. Sredstva namenjena za vojsko predstavljajo 7,5 odstotka letošnjega kitajskega proračuna, medtem ko je v ZDA ta številka 20,04 odstotka, v Franciji 11,41 odstotka in v Nemčiji 9,2 odstotka.

C. R.

Kitajska se oborožuje