Kapitana ribiške ladje so Japonci zajeli 8. septembra. Foto: Reuters
Kapitana ribiške ladje so Japonci zajeli 8. septembra. Foto: Reuters

Džan Čišionga so aretirali, potem ko je njegova ladja blizu spornega otočja v Vzhodnokitajskem morju trčila z dvema japonskima patruljnima čolnoma.
Incident je sprožil največji diplomatski spor med državama v zadnjih letih, poroča BBC.
Po njegovi izpustitvi je Peking vnovič ponovil, da otočje "neizpodbitno" spada pod Kitajsko.
Čišiong je Okinavo zapustil v petek zvečer s posebnim letalom, ki ga je odposlala kitajska vlada. Po pristanku je izrazil hvaležnost, da je ponovno na svobodi, in ponovil, da je nedolžen. "Otočje Diaojutai je del Kitajske. Tja sem šel ribarit. To je zakonito," je bil odločen. "Tisti ljudje so me prijeli - to pa je bilo nezakonito."

Poglobljen spor Tokio-Peking
Po njegovi izpustitvi je je kitajska vlada zahtevala od Tokia opravičilo in odškodnino. "Šlo je za dejanje, ki je ostro kršilo kitajsko suverenost in človekove pravice kitajskega državljana, zato kitajska vlada odločno protestira," se glasi izjava zunanjega ministrstva. In še: "Nezakonito in neveljavno je, da Japonska zadržuje in preiskuje ladijskega kapitana in da proti njemu sproža kakršne koli pravne postopke."

Japonsko tožilstvo je povedalo, da njihova odločitev, da kapitana izpusti, temelji na vse večjem sporu med Pekingom in Tokiom. Po besedah japonskega premierja Naota Kana je njihov cilj promovirati "vzajemno koristne" vezi s Kitajsko.