Kitajska potrebuje več rojstev, da bi obrnila negativen demografski trend. Foto: Reuters
Kitajska potrebuje več rojstev, da bi obrnila negativen demografski trend. Foto: Reuters
Kitajska
Kitajske družine se počasi odločajo še za drugega otroka. Foto: Reuters

Na Kitajskem je bila od konca 70. let prejšnjega stoletja v veljavi striktna politika enega otroka, s katero so želeli omiliti probleme, ki jih je prinašalo naraščanje prebivalstva. Vendar so se razmere z leti spremenile in drugo največje gospodarstvo na svetu se je začelo soočati s problemi naraščajočega deleža starega prebivalstva. S tem trendom naj bi bil do sredine tega stoletja vsak tretji prebivalec star več kot 60 let.

Zaradi staranja prebivalstva se je Kitajska začela srečevati s pomanjkanjem poceni delavcev, ki so bili gonilna sila gospodarskega razvoja v zadnje četrt stoletja, saj prihaja do krčenja delovne sile, ki ob takem nadaljevanju ne bo več mogla vzdrževati vse večjega števila starejših prebivalcev.

Kitajska se po naglem gospodarskem razvoju namreč že spopada z najmanjšo gospodarsko rastjo v zadnjem obdobju. Da bi obrnili ta trend, so kitajske oblasti lani napovedale omilitev politike enega otroka in parom dovolile tudi drugega otroka.

"Mladi kadri naj prevzamejo pobudo"
Mestne oblasti v Jičangu v pokrajini Hubej želijo pospešiti odločitve parov za drugega otroka in so zato na mlade uradnike naslovile odprto pismo, kjer jih pozivajo, naj se odločijo za več otrok in tako zaustavijo negativen trend, ki po njihovih besedah že škoduje mestnemu gospodarstvu.

"Mladi kadri morajo prevzeti pobudo pri drugem otroku, medtem ko naj jih starejši pri tem spodbujajo," piše v pismu, kjer je navedeno, da je treba okrepiti delež delovno aktivnega prebivalstva in dvigniti stopnjo rodnosti, ki je v povprečju padla pod enega otroka na žensko.

"Če se bodo stvari nadaljevale tako, bo to pomenilo veliko nevarnost in škodo gospodarskemu in družbenemu razvoju mesta kot tudi za življenje naših družin," je mestna uprava zapisala v pismu, na katerem je tudi žig mestnega urada za zdravje.

Odprto pismo nosi datum 13. september, a kitajski mediji so nanj postali pozorni šele v sredo, poziv pa je pri bralcih naletel na mešane odzive. "Naša delovna mesta so varna in lažje je imeti drugega otroka. Tisti z bolj natrpanim delovnikom bodo morali žrtvovati več, če bodo hoteli imeti drugega otroka," je dejal Jan Liu, ki je zaposlen v javni upravi in ima 14-mesečno deklico.

Nekateri drugi so bili bolj skeptični in eden izmed uporabnikov na priljubljenem kitajskem družbenem omrežju Sina Weibo je dejal, da je to smešno. "Prej je vlada strogo nadzorovala, da ljudje nimajo drugega otroka, zdaj silijo ljudi, da ga imajo. Ali imamo človekove pravice ali ne," se je spraševal uporabnik.