Ženske na Kitajskem ne uživajo reproduktivnih pravic, opozarjajo v HRW-ju. Foto: EPA
Ženske na Kitajskem ne uživajo reproduktivnih pravic, opozarjajo v HRW-ju. Foto: EPA

To je po poročanju kitajske tiskovne agencije Šinhua sporočila vladajoča komunistična partija po štiridnevnem plenumu, na katerem je odločala o novem petletnem načrtu za usmeritev drugega največjega gospodarstva na svetu.

Politika enega otroka je večini parov onemogočila več kot enega otroka, oblasti pa so leta trdile, da je ključno prispevala h gospodarskemu razcvetu Kitajske, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Posebna vladna komisija je politiko dolgo strogo in včasih kruto uveljavljala, po poročanju BBC-ja pa se ocenjuje, da je bilo preprečenih okoli 400 milijonov rojstev. Pari, ki so kršili prepoved drugega otroka, so bili kaznovani na različne načine, od denarnih kazni do izgube službe in prisilnega splava. Na podeželju so imeli pari lahko dva otroka, če je bil prvi deklica, med izjemami pa so bile tudi etnične manjšine.

A zdaj se kitajsko prebivalstvo hitro stara, okoli 30 odstotkov ljudi je starejših od 50 let. Poleg tega prebivalstvo pesti velika neenakost spolov, delovna sila pa se krči. Peking je zato že leta 2013 uvedel sicer omejene reforme, v skladu s katerimi je nekaterim parom v urbanih območjih dopustil drugega otroka, za kar se je sicer odločilo razmeroma malo parov.

En otrok rešitev težav iz sedemdesetih
Kitajska je politiko enega otroka uvedla leta 1979 kot odgovor na takratne družbene, socialne in okoljske težave. Kitajska akademija družbenih znanosti, ena izmed najvplivnejših skupin strokovnjakov v državi, je zaradi upadanja stopnje rodnosti že lani pozvala k uvedbi politike dveh otrok.

Marca je premier Li Kečjang napovedal, da bo vlada izvedla reformo upravljanja nadzora nad rojstvi, komisija za narodno zdravje in družinsko načrtovanje pa je poleti oznanila, da pripravlja novo politiko.

Sprememba politike pa ni ustrezna rešitev, opozarjajo kritiki. "Dokler obstajajo kvote in sistem nadzora, ženske ne bodo imele reproduktivnih pravic," je dejal Maja Wang iz organizacije Human Rights Watch.