Vse več otrok potrebuje zdravniško pomoč. Foto: EPA
Vse več otrok potrebuje zdravniško pomoč. Foto: EPA

Vse več otrok zaradi nezadostne prehrane potrebuje zdravljenje, opozarja organizacija Rešimo otroke, ki poziva k takojšnjemu odzivu mednarodne skupnosti. V Nigru se že v časih dobrih letin bojujejo za preživetje vseh ljudi in živali, zadnje leto pa je bilo še posebej težko. Neredne padavine so zmanjšale pridelek na poljih, cene hrane pa so poskočile.

Humanitarni delavci po večjih vaseh redno vodijo posvetovalnice, v katerih predvsem preverjajo, ali otroci dovolj jedo. Izsledki so skrb vzbujajoči, saj naj bi bilo podhranjenih kar šest milijonov prebivalcev oziroma polovica države, poroča BBC.

Niger do mater najbolj neprijazna država
Še posebej težko je ženskam. Niger je namreč na lestvici 165 držav na zadnjem mestu po slabih razmerah za materinstvo. Ne samo, da se bojujejo za lastno preživetje in preživetje svojih otrok, tudi zaslužijo veliko manj kot moški. Ker je zdravstvena oskrba za mnoge težko dostopna, jih veliko umre ob porodih.

Ob osnovnih živilih, ki bi prebivalstvu pomagale prebroditi to sušno obdobje, si humanitarni delavci želijo predvsem več pomoči v obliki zdravil. Poziv organizacije Rešimo otroke je zato namenoma objavljen v teh dneh, ko se v ZDA srečujejo voditelji najbolj razvitih držav. Upajo, da se jih bo boj za golo preživetje otrok dotaknil.