Južnokorejske vojaške vaje so trajale dve uri, Foto: EPA
Južnokorejske vojaške vaje so trajale dve uri, Foto: EPA
Južna Koreja
Južna Koreja je vojaške vaje začela z nekajurno zamudo, saj je vojake močno ovirala megla. Foto: EPA
Južna Koreja
Del vojaških vaj so južnokorejci lahko spremljali tudi po televiziji. Foto: EPA
Pjongjanjg se ne bo odzval

Vojaške vaje z bojnim topništvom, ki so potekale v bližini otoka Jeonpjeong v Rumenem morju, so se začele ob 2. uri in 30 minut po tamkajšnjem času, kar je ob pol šestih zjutraj po srednjeevropskem času. Oblasti so ponoči evakuirale prebivalce oz. jim ukazale, naj se zatečejo v zaklonišča. Začetek vaj, ki so trajale dve uri, je ovirala huda megla.

BBC je poročal, da je južnokorejska vojska sicer trdila, da bodo strelske vaje usmerjene jugozahodno in stran od Severne Koreje, a je bil Pjongjang prepričan, da bo kakšno strelivo zagotovo pristalo v njihovih teritorialnih vodah.

Severna Koreja ne bo odgovorila na "vojno hujskanje"
Severna Koreja je svoji južni sosedi pred začetkom vaj zagrozila z odgovorom, če bo resnično izvedla vojaške vaje in če bo kateri od topniških izstrelkov padel na njeno ozemlje. Pjongjang je zagrozil, da bo zadal "nepredviden udarec Južni Koreji, ki bo veliko bolj smrtonosen kot tisti 23. novembra, ko je v odgovoru na južnokorejske vojaške vaje obstreljeval otok Jeonpjeong, kjer so umrli štirje ljudje".

Po vojaških vajah je Pjongjang sporočil, da ne bo odgovoril na južnokorejske vojaške vaje, "vojne hujskače" v Seulu pa je obtožil, da namerno zaostrujejo napetosti. "Ameriški imperialisti in južnokorejski marionetni vojni hujskači so zagrešili to nepremišljeno vojaško provokacijo," je v odzivu na vojaške vaje zapisalo poveljstvo severnokorejske vojske.

Pjongjang opozarja še, da bi severnokorejski odgovor pomenil "uničenje vojašnic ZDA in južnokorejskih marionetnih vojnih hujskačev". "Za zdaj se to ne bo zgodilo, zato bi moral svet vedeti, kdo je pravi zagovornik miru in pravi izzivalec vojne," so še sporočili iz Pjongjanga.

Ameriški odposlanec na sestanku z vojsko
Neuradni ameriški odposlanec, guverner Nove Mehike Bill Richardson, je že v nedeljo odpotoval v Severno Korejo, kjer se je srečal z nekaterimi predstavniki oblasti. Za ameriško televizijo CNN je povedal, da so razmere na polotoku "zelo napete, skoraj bi lahko govorili o kriznih razmerah". Po srečanju s severnokorejskim poveljnikom Pak Rim Sujem, ki poveljuje severnokorejskim silam na meji z Južno Korejo, je Richardson povedal, da je bilo srečanje zelo napeto, a da so po njegovem mnenju dosegli napredek.

"Severna Koreja vztraja pri odgovoru na vojaške vaje, a ob vsem tem upa, da bo resolucija Varnostnega sveta Združenih narodov umirila razmere na polotoku. Zelo jasno so povedali, da jih južnokorejske vojaške vaje vznemirjajo in jezijo," je še povedal Richardson.

Varnostnemu svetu ni uspelo oblikovati skupne izjave
Kljub velikim pričakovanjem mednarodne skupnosti se je ponoči po skoraj devetih urah pogajanj neuspešno razšel Varnostni svet Združenih narodov, ki je skušal doseči dogovor o skupnem nastopu za ustalitev razmer na Korejskem polotoku, a zaradi nesoglasij o njeni vsebini države članice izjave niso sprejele.

Zataknilo se je pri obsodbi Severne Koreje za odgovornost za izbruh nasilja na polotoku, čemur ostro nasprotujeta Kitajska in Rusija. Obe stalni članici Varnostnega sveta zahtevata, naj Južna Koreja ustavi vojaške vaje, ZDA pa zagovarjajo stališče, da se ima Južna Koreja pravico pripraviti na "provokacije, ki prihajajo iz sosednje države".

Rusija večkrat pozvala Južno Korejo, naj ustavi vaje
Rusija je Južno Korejo ob robu zasedanja večkrat pozvala, naj preneha izvajati vojaške vaje. "Po našem mnenju bi bilo najbolje, če bi se v tem trenutku odpovedali vojaškim vajam," je povedal ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vitalij Čurkin. Ob tem je povedal, da državam članicam ni uspelo doseči dogovora, vendar bodo nadaljevale pogajanja.

Tudi ameriška veleposlanica pri Združenih narodih Susan Rice je povedala, da bodo zelo težko presegli razlike, ki obstajajo med stalnimi članicami Varnostnega sveta in da bodo tako velika nesoglasja po vsej verjetnosti ostala tudi na današnjem morebitnem nadaljevanju izrednih pogajanj.

Pjongjanjg se ne bo odzval