Protestniki zahtevajo odstop trikratnega turškega premierja Erdogana. Foto: EPA
Protestniki zahtevajo odstop trikratnega turškega premierja Erdogana. Foto: EPA
Carigrad
Turčijo so zajeli najhujši protivladni protesti v več desetletjih. Foto: Reuters
Carigrad
Protestniki so se odločili iz kamenja postaviti barikade. Foto: EPA
Kako se bo odzval Erdogan?

Erdogan je pred vrnitvijo v domovino s turneje po severni Afriki nekatere protestnike opisal kot skrajneže in povedal, da so bili med prijetimi protestniki tudi tujci. Sam je prepričan, da so protesti nedemokratični.

Vse se je začelo prejšnji teden s shodom proti uničenju parka Gezi v Carigradu in gradnji nakupovalnega središča, a se je ta zaradi brutalnega posredovanja policije kmalu sprevrgel v protivladne proteste, ki so se razširili tudi v druga turška mesta.

Po mnenju Erdogana so "teroristične skupine" zmanipulirale sprva okoljevarstveni protest.

"Med protestniki so skrajneži, nekateri vpleteni v terorizem," je dejal turški premier. "Podporniki te teroristične organizacije so bili prisotni na carigrajskem trgu Taksim, središču protestov," je še dejal.

Narodnosti tujcev, ki naj bi bili pridržani, Erdogan ni razkril, na vprašanje novinarja pa je poudaril, da ni nobeden izmed njih diplomat. V nemire je bilo po njegovih besedah vpletenih sedem tujcev, od tega so šest primerov predali tožilstvu, eden pa je aretiran. "Teče preiskava o tem, kako so bili vpleteni v nasilje," je dejal premier.

Turški mediji poročajo, da je bilo v okviru protestov v Turčiji aretiranih enajst tujcev, med njimi tudi en Nemec. Tujcem naj bi očitali, da so se kot provokatorji pomešali med protestnike, nemški državljan pa je v Turčijo pripotoval kot turist.

Grški časnik Ekathimerini izpostavlja potrditev grškega zunanjega ministrstva, da je bil v turških protestih aretiran grški študent, ki naj bi bil v Turčiji v okviru programa študentske izmenjave Erasmus. Aretirani pa naj bi bili še štirje Američani, dva Britanca, dva Francoza, dva Iranca in poleg enega Nemca še en indijski državljan.

Sicer pa je Erdogan poudaril, da spornega projekta, v okviru katerega naj bi na mestu sedanjega parka Gezi zraslo nakupovalno središče, ne bo ustavil. "Projekt spoštuje turško zgodovino, kulturo in okolje. Delamo, kar je potrebno za zaščito pravic večine in za ohranitev lepote Carigrada," je še poudaril.

Erdogan ob tem z aktualnimi nemiri ne povezuje okoljskih aktivistov. "Zelo dobro vemo, kdo je vpleten v težave, in izključujem vse državljane, ki jih skrbi ohranitev okolja."

Napoved se ni uresničila
V Carigradu je noč za spremembo minila mirno, potem ko so v sredo protestniki na ulicah zahtevali odstop policijskega vodstva.

Erdogan, proti kateremu so zaradi želje po islamizaciji države in vse bolj avtoritarnem vodenju uperjeni protesti, končuje tridnevno potovanje po Severni Afriki. Čeprav je v ponedeljek ob prihodu v Maroko dejal, da bodo, ko se bo znova vrnil domov, "težave v domovini že rešene", nikakor ne kaže, da bi protivladnim protestnikom zmanjkovalo sape.

Na ulicah velikih mest se namreč dan za dnem zbira množica. V sredo so tako protestniki znova zapolnili carigrajski trg Taksim, ki velja za žarišče demonstracij, in zahtevali odstop policijskih vodij v posameznih mestih.

V Ankari so jih policisti znova razgnali s solzivcem in vodnim topom. V slabem tednu dni so protesti zahtevali dve smrtni žrtvi, ranjenih pa je bilo po vsej državi okoli 4.000 ljudi, med njimi tudi nekaj sto policistov.

Želijo, da policija neha uporabljati solzivec
Odpustitev policijskih vodij je bila ena izmed stvari, ki jih je množica zahtevala od namestnika premierja Bulenta Arinca, ki je zadnje dni nadomeščal Erdogana. Poleg tega so ljudje zahtevali tudi prenehanje uporabe solzivca, izpustitev priprtih protestnikov, zamenjavo carigrajskega župana in umik načrtov o uničenju parka Gezi, kjer so se miroljubni protesti tudi začeli, a so od takrat prerasli v vsesplošno nezadovoljstvo z Erdoganovim vodenjem države.

"Ne sprejemamo, da se proti drugače mislečim bojujejo z nasiljem, pritiski in prohibicionizmom. Mi vse zahteve izražamo na miroljuben in demokratičen način," je bilo slišati na Taksimu, pa tudi vzklike: "Ta narod se ti ne bo uklonil, Erdogan!" in "Trg Taksim je vsepovsod!"

Protesti so se nadaljevali tudi zvečer in ponoči, toda o izbruhu nasilja ne poročajo. V obalnem mestu Izmir je množica zahtevala izpustitev 30 ljudi, ki so jih aretirali, ker naj bi na Twitterju objavljali "napačne informacije". Kot trdijo sorodniki zaprtih, naj bi večina objavila le po dva tvita, v katerih so javnost želeli obvestiti o policijskih zaporah v mestu. Kljub temu se bojijo, da jih bodo obtožili spodbujanja h kriminalnim dejanjem.

Okoljski povod, politično nadaljevanje
Kot je znano, se je v Turčiji začelo zapletati 28. maja, ko je nekaj ljudi z miroljubnim sedenjem protestiralo proti uničenju parka Gezi, ki je ena redkih zelenih površin v Carigradu, mestu na prehodu dveh celin. Toda po ostrem posredovanju policije so protesti kmalu postali politični in zajeli več deset mest po vseh Turčiji. Protestniki opozarjajo, da je Erdoganova vlada postala preveč avtoritarna in da si prizadeva za uveljavitev konservativnih islamskih vrednot v sicer sekularni državi.

Erdoganov namestnik Arinc je priznal pretirano uporabo sile nad ljudmi, premier pa ne želi ubrati spravljivih tonov. Še naprej trdi, da so proteste organizirali skrajneži in da niso demokratični.

Kako se bo odzval Erdogan?