Zadnjo besedo bo imel predsednik Ši Džinping. Foto: Reuters
Zadnjo besedo bo imel predsednik Ši Džinping. Foto: Reuters
Kateri kandidati ustrezajo Kitajski?

Na sedežu Združenih narodov v New Yorku se je včeraj sklenil prvi krog predstavitev kandidatov za novega generalnega sekretarja te organizacije. Zadnji trije od za zdaj devetih kandidatov so se predstavili nekdanja novozelandska premierka Helen Clark ter nekdanja zunanja ministra Srbije in Makedonije Vuk Jeremić in Srgjan Kerim.

Vodilni kitajski dnevnik China Daily, ki izhaja tudi v angleščini, je danes na prvi strani objavil imena vseh devetih kandidatov ki so se doslej prijavili za mesto generalnega sekretarja ZN-a. O tem, kateri kandidat najbolj ustreza Kitajski, v Pekingu za enkrat modro molčijo. Do zdaj je dala svoj glas za tiste kandidate, ki na primer tako kot sedanji generalni sekretar Ban Ki Mun niso spadali v protikitajski tabor.

Nekateri analitiki ne izključujejo, da utegneta Kitajska in Rusija skupaj podpreti enega od kandidatov oziroma kandidatk. Kitajska je tradicionalno naklonjena kandidatom iz držav v razvoju, tokrat pa bodo imeli prednost tudi kandidati, ki po kitajskem mnenju razumejo, da se svet spreminja iz enopolarnega, v katerem dominirajo ZDA, v večpolarni, v katerem ima Kitajska vse pomembnejše mesto.

Glas tistemu z možnostjo za zmago
Ali bo novi generalni sekretar moški ali ženska in s katere celine prihaja, za Kitajce ni najodločilnejši dejavnik. Od do zdaj prijavljenih kandidatov bi Kitajski, kot menijo tukajšnji dobri poznavalci kitajske politike, še najbolj ustrezali direktorica Unesca Irina Bokova, nekdanja predsednica vlade Nove Zelandije Helen Clark, ki nikoli ni bila v protikitajskem taboru, pa tudi nekdanji slovenski predsednik Danilo Turk.

Kitajska verjetno ne bi imela nič proti, če bi kandidiral tudi nekdanji avstralski premier Kevin Rudd, ki je vpliven sinolog in ZDA nenehno opozarja, da bi morale Kitajski priznati enakovreden status. Kitajska diplomacija je doslej poudarjala, da bo dala glas za tistega, ki bo imel največ možnosti, da zmaga, o tem, kdo bo, pa bo zelo verjetno odločil kar predsednik Ši Džinšping.

Kateri kandidati ustrezajo Kitajski?