Prva znaka kolere sta driska in dehidracija. Foto: EPA
Prva znaka kolere sta driska in dehidracija. Foto: EPA
Haiti
Kolera se po Haitiju hitro širi tudi zaradi neustreznih sanitarnih razmer ter pomanjkanja pitne vode. Foto: EPA

Floridske zdravstvene oblasti so sporočile, da v tej zvezni državi preiskujejo tudi druge morebitne primere kolere, ki pa niso nujno povezani z žensko, pri kateri so kolero že potrdili in jo zdravijo v bolnišnici v Collier Countyju. Okužena se je pred kratkim vrnila z obiska sorodnikov v haitijski pokrajini Artibonite, v bolnišnico pa so jo pripeljali zaradi driske in dehidracije, kar sta prva simptoma kolere. Bolnico zdravijo že peti dan, njeno okrevanje pa poteka brez težav.

"Na Floridi in sploh v ZDA smo lahko veseli, da imamo zdravo infrastrukturo, čisto vodo in kanalizacijo," je povedal Rob Hayes, tiskovni predstavnik floridskega ministrstva za zdravje. "Zaradi tega in z našim načinom zdravljenja nas ta primer kolere ne skrbi in ne pomeni grožnje našemu zdravstvu in prebivalcem Floride," je še dodal. "Čeprav ne smemo biti brezskrbni, pa je precej neverjetno, da bi se epidemija kolere razširila po Floridi," je povedal Anthony S. Fauci, direktor nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni.

Kolera na Floridi je bila le vprašanje časa
Kot piše New York Times, je bila širitev kolere na Florido, kjer živi več kot 250.000 Haitijcev, ki redno potujejo v svojo domovino in nazaj, le vprašanje časa. Floridsko ministrstvo za zdravje je zato že pred tednom dni izdalo opozorilo zdravstvenim uslužbencem, naj bodo pozorni na simptome kolere, in jih pozvalo, naj pravočasno ukrepajo in začnejo zdraviti morebitne okužene. A ker na Floridi čista voda ni vprašljiva in so sanitarne razmere normalne, se kolera ne bi smela nevarno razširiti.

Že v torek so o prvem primeru kolere poročali tudi iz sosednje Dominikanske republike. 32-letni pacient naj bi bil priseljenec s Haitija, ki se je pred kratkim vrnil iz domovine. Dominikanske oblasti so takoj povečale nadzor na vseh mejnih prehodih in uvedle posebne zdravstvene preglede za vse, ki prečkajo mejo med Haitijem in Dominikansko republiko, da bi tako preprečile širitev kolere.

Zaradi epidemije bi lahko umrlo 10.000 ljudi
Zaradi kolere je na Haitiju že umrlo več kot 1.100 ljudi, več kot 18.000 ljudi so hospitalizirali, bolezen pa se kljub prizadevanjem za njeno zajezitev po vsej državi širi izjemno hitro. Strokovnjaki iz panameriške zdravstvene organizacije so presodili, da bi lahko zaradi epidemije v enem letu umrlo 10.000 ljudi, okužilo pa bi se jih lahko več kot 200.000.

Nova žrtev spopadov v Cap Haitienu
Sicer pa so nemiri, ki so v haitijskem mestu Cap Haitien izbruhnili med prebivalci in pripadniki mirovnih sil, zahtevali novo, tretjo žrtev. Ni še jasno, ali je žrtev pripadnik mirovnih sil Združenih narodov, pripadnik haitijske policije ali protestnik. Protestniki zahtevajo, da pripadniki mirovnih sil zapustijo otok, saj Haitijci odgovornost za izbruh kolere pripisujejo nepalskim pripadnikom modrih čelad, kar so tako Združeni narodi kot Nepal že zanikali. Švedski veleposlanik na Haitiju Claes Hammar pa je v sredo potrdil, da kolera izvira iz Nepala.