LGBT-aktivisti v Kolumbiji slavijo novo zmago na ustavnem sodišču, a nasprotniki napovedujejo pritožbo. Foto: Reuters
LGBT-aktivisti v Kolumbiji slavijo novo zmago na ustavnem sodišču, a nasprotniki napovedujejo pritožbo. Foto: Reuters

Ustavno sodišče v Bogoti je odločitev po večurni razpravi sprejelo s šestimi glasovi za in dvema proti. Februarja letos so ustavni sodniki istospolnim parom že dovolili posvojitve otrok, a le v primeru, če je bil eden izmed partnerjev oče ali mama otroka.

Pogoj: izpolnjevanje zakonskih zahtev
"V skladu z ustavo in mednarodnimi sporazumi o človekovih pravicah spolna usmerjenost ali spol sama po sebi nista kazalca pomanjkanja morale, fizične ali psihične ustreznosti za posvojitev otrok,"
je povedala predsednica ustavnega sodišča Maria Victoria Calle na novinarski konferenci. Istospolni pari tako lahko posvojijo otroke pod enakimi pogoji kot raznospolni, pri čemer morajo izpolniti zakonske zahteve.
Večinsko katoliška in desnosredinska država
Na kolumbijskem ustavnem sodišču se je tako končal osemletni proces širjenja pravic LGBT-skupnosti v tej sicer večinsko katoliški državi. Po večini študij je 90 odstotkov od 48 milijonov Kolumbijcev kristjanov, pri čemer jih je 70 odstotkov katoličanov, dobrih 15 odstotkov je protestantov, a po drugi strani se verskih obredov dejavno udeležuje le dobra polovica deklariranih vernikov. Na zadnjih parlamentarnih volitvah 2014 so bile štiri izmed petih največjih strank v državi desnosredinske, na lanskih predsedniških volitvah sta se v 2. krogu pomerila kandidata desnosredinskih strank.

Ustavno sodišče sistematično širilo pravice
Leta 2007 so istospolnim parom priznali partnersko skupnost in omogočili skupno zdravstveno zavarovanje. Od leta 2008 jim priznavajo pravice iz pokojninskega zavarovanja, od leta 2009 pa do dedovanja. Leta 2013 je ustavno sodišče istospolne zveze priznalo kot zakonite partnerske, a se kongres upira popolni zakonski izenačitvi s poročenimi heteroseksualnimi zvezami.