Komorowski želi, da bi imela Poljska v Evropski uniji večji vpliv. Foto: EPA
Komorowski želi, da bi imela Poljska v Evropski uniji večji vpliv. Foto: EPA
Jaroslaw Kaczynski
Jaroslaw Kaczynski se je na volišče odpravil s hčerjo pokojnega brata in vnukinjo, ki je tudi oddala glasovnico. Foto: EPA
Volitve na Poljskem

Na Poljskem je po smrti predsednika Lecha Kaczynskega potekal prvi krog predčasnih predsedniških volitev. Izidi vzporednih volitev kažejo, da je predsednik poljskega parlamenta in vršilec dolžnosti predsednika države Komorowski osvojil 41 odstotkov glasov.

Brat umrlega predsednika in vodja opozocije Jaroslaw Kaczynski je osvojil 36 odstotkov glasov in se bo tako v drugem krogu pomeril s Komorowskim. Drugi krog bo potekal četrtega julija in predsednik bo izvoljen za petletni mandat.

Volitve so bile razpisane po aprilski tragediji v Katinskem gozdu v Rusiji, ko je v nesreči letala umrl Lech Kaczynski z ženo, poleg njiju pa še 94 visokih predstavnikov poljskega vojaškega, političnega in družbenega življenja.

Za glavnega favorita volitev, na katerih je imelo volilno pravico okoli 30 milijonov Poljakov, je med desetimi kandidati že pred volitvami veljal Komorowski, ki je kandidat vladajoče Državljanske platforme. Njegov edini pravi tekmec je bil nekdanji premier in vodja stranke Zakon in pravičnost Jaroslaw Kaczynski.

Je Jaroslawa bratova smrt omehčala?
Predvolilna kampanja je potekala v senci ene največjih tragedij v zgodovini poljskega ljudstva, zato je bila precej mirna in brez velikih obtožb. Po mnenju političnih strokovnjakov je v njej največ pridobil prav desničarski Jaroslaw Kaczynski, ki se je moral od premierskega stolčka posloviti pred tremi leti.

Po smrti brata dvojčka naj bi se osebnostno precej spremenil in omilil svoja sicer običajno trdna skrajna stališča ter se začel predstavljati kot človek kompromisa. Po drugi strani je tudi desnosredinski Komorowski prepričan, da je vsa njegova dozdajšnja kariera dokaz, da je pravi človek za združitev naroda.

Za Evropsko unijo in proti njej Oba tekmeca sta katoliška konservativca, ki rada poudarjata družinske vrednote, a se razhajata na številnih področjih. Neporočeni Kaczynski velja za evroskeptičnega in nacionalističnega politika, ki je kot premier z velikim nezaupanjem pogledoval proti Nemčiji in Rusiji ter tako poslabšal odnose Poljske s sosednjimi državami.

Komorowski, oče petih otrok in potomec stare plemiške družine, pa podpira trenutnega premierja, liberalca Donalda Tuska, v prizadevanjih, da bi Poljska postala še bolj vpeta v evropske povezave in znotraj EU-ja okrepila svoj vpliv. Želi si tudi čim prej prevzeti evro.

Po poljski ustavi lahko predsednik daje veto na zakone, imenuje pomembne uradnike in ima veliko vlogo v zunanji ter obrambni politiki države.

Volitve na Poljskem