V letalski nesreči umrli poljski predsednik Lech Kaczynski. Foto: EPA
V letalski nesreči umrli poljski predsednik Lech Kaczynski. Foto: EPA
Smolensk
V letalski nesrečiu je umrla celotna poljska delegacija. Foto: Reuters

"Mati še vedno ne ve, da je Lech mertev," je v intervjuju za Superexpress dejal Jaroslaw, ki bo 20. junija vendarle kandidiral za novega poljskega predsednika. Nekdanji konservativni poljski premier je dejal, da je mentalno stanje matere izredno slabo: "Zamenjuje me z Lechom, kar se do zdaj še nikoli ni zgodilo."

84-letna Jadwiga Kaczynski, ki je že dva meseca v bolnišnic, tako ne ve nič o letalski nesreči tupoljeva Tu-154, ki se je zgodila 10. aprila v gozdu Smolensk. V njej je umrla celotna 96-članska poljska delegacija, ki je bila namenjena na 70. obletnico pokola poljskih vojakov v Katinskem gozdu. Med njimi je bil tudi Jadwigin sin Lech in njena snaha Maria Kaczynski.

"Materino mentalno stanje se počasi izboljšuje, tako da ji bom v prihajajočih dneh moral povedati resnico ... tega me je grozno strah," je dejal Jaroslaw.

Po nesreči je Poljska razglasila teden dni žalovanja. Kljub nasprotovanju nekaterih Poljakov pa so posmrtne ostanke predsedniškega para pokopali na gradu Wawel, v katerem so pokopani številni poljski narodni junaki, pesniki in kralji.

Do predčasnih predsedniških volitev na Poljskem je še dobre štiri tedne. Po podatkih javnomnenjskih anket naj bi Jaroslaw osvojil med 30 in 36 odstotki volivnih glasov, njegov liberalni nasprotnik Bronislaw Komorowski pa naj bi jih osvojil med 46 in 50 odstotki.

Preiskovalci še vedno preiskujejo vzrok nesreče, še piše Sky news. Do zdaj so potrdili to, da so bili na letalu tudi drugi posamezniki, ki niso bili člani posadki, posadka pa je bila jasno opozorjena, da vremenske razmere ne dovoljujejo pristanka.