Koncert s približno 20 skladbami si je ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev po vsem svetu. Foto: EPA
Koncert s približno 20 skladbami si je ogledalo več kot 50 milijonov gledalcev po vsem svetu. Foto: EPA
Za dirigentskim pultom je tudi letos stal slavni, v Indiji rojeni dirigent Zubin Mehta. Foto: EPA
Najdražje vstopnice so za novoletni koncert filharmonikov. Foto: EPA

Čeprav se vsakoletni nabor valčkov, polk in maršev Johanna Straussa ter njegovih treh sinov in sodobnikov zdi brezčasen (ali pa vsaj par sto let star), pa gre dejansko za komaj 75 let staro tradicijo - ki so se je domislili nacisti, če smo natančni.

Kot piše BBC, je prvi tovrstni koncert potekal na silvestrovo leta 1939, njegov namen pa je bilo zbiranje sredstev za "Winterhilfswerk", vsakoletno nabirko, ki jo je organizirala Hitlerjeva nacionalsocialistična stranka za nakup kuriva za najbolj potrebne v hladnih zimskih mesecih.

Za časa Straussov je bila Dunajska filharmonija malce vzvišena do njihove glasbe, češ, le zakaj bi tako napreden in ugleden orkester preigraval popularne viže? Glasbo Straussov so začeli jemati malce resneje konec dvajsetih let, zamisel o vsakoletnem svečanem koncertu z njihovo glasbo pa je zares zaživela šele, ko so kulturni komisarji nacistične stranke prišli na idejo povezovalnega dogodka, ki bi ga lahko prenašali v živo po vsem Tretjem rajhu. Koncert so nato leta 1941 s silvestrovega prestavili na novega leta dan.

Koncerti za dvig morale
Ko je postalo očitno, da vojne ne bo konec kmalu, sta se valček Na lepi modri Donavi in uvertura k Netopirju (Fledermaus) zdeli kot priročna pomoč za dviganje upadajoče morale. Ko je prišlo na dan, da je imel Strauss nekaj judovskega porekla, je zloglasni nacistični minister za propagando Joseph Göbbels sam zagotovil, da so novico po hitrem postopku utišali.

In po koncu vojne, ko so nacistično zapuščino po naglem postopku zmetali na smetišče zgodovine, se je novoletna poskočnica Dunajskih filharmonikov čistki elegantno ognila - koncerti so se preprosto nadaljevali, na njihove neslavne začetke pa se je prikladno pozabilo. Še več - še v šestdesetih letih se je Dunajska filharmonija poklonila vojnemu podporniku Baldurju von Schirachu, nacističnemu guvernerju z Dunaja, ki je deportiral več 10.000 Judov, leta 1942 pa so mu izročili prestižni častni prstan orkestra. Odličje se je kasneje izgubilo, a kar je najbolj osupljivo, je, da so mu potem, ko so ga več kot 20 let kasneje izpustili iz zapora Spandau, podarili repliko.

Neslavna zgodovina
Podatki so prišli na dan potem, ko so neodvisni zgodovinarji dobili dostop do obširnega arhiva Dunajske filharmonije, njihove ne ravno laskave izsledke pa so objavili kar na spletni strani filharmonije. Ta je sicer medtem že preklicala odličja, ki jih je v vojnih letih podelila šestim vodilnim nacistom, vključno z von Schirachom.

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov je sicer eden najbolj zaželenih koncertov na svetu, za katerega vstopnice stanejo tudi do 1.100 evrov (ali še več za tiste najbolj zagrete, ki jih kupijo prek posrednikov). Zaradi velikega povpraševanja so koncerti dejansko trije - prvi 30. decembra, drugi, za bolj dunajsko družbo, na silvestrovo, največji in najdražji pa za novo leto.