Katanga je zanikal obtožbe. Foto: EPA
Katanga je zanikal obtožbe. Foto: EPA

Katanga, znan tudi pod vzdevkom Simba, je po sodbi sodišča odgovoren za načrtovanje napada na vas Bogoro na severovzhodu Demokratične republike Kongo, v katerem je bilo ubitih več kot 200 ljudi. Sodišče je ugotovilo, da je napadalcem priskrbel orožje, a sam ni bil neposredno vpleten v pokol.

Tožilci so zatrjevali, da je bil namen napada izbrisati celotno vas, ki je bila zaradi bližine Ugande strateškega pomena. Napad se je zgodil zgodaj, nekatere vaščane so ustrelili med spanjem, medtem ko so druge pokončali z mačetami, da bi privarčevali pri nabojih.

V času napada je bil Katanga star 24 let in je bil na čelu Enot za domovinski upor v Ituriju (FRPI), zato je po mnenju sodišča odgovoren za dejanja svojih podrejenih borcev.

Druga obsodba za ICC
Kazen mu bodo izrekli na enem izmed prihodnjih sojenj. To bo šele druga obsodba za ICC od njegovega nastanka leta 2002. Pred dvema letoma je bil rivalski vodja milice v Ituriju Thomas Lubanha obsojen na 14 let zapora zaradi novačenja in izkoriščanja otrok vojakov v vrstah njegove milice.

Spopadi v Ituriju so bili del širšega konflikta, poimenovanega tudi kot druga kongovska vojna, ki je trajal od leta 1998 do leta 2003 na zahodu druge največje afriške države.

Različne milice so etnična nasprotja izkoriščale za medsebojno obračunavanje, katerega cilj je bil nadzor nad ozemljem in naravnimi bogastvi. Umrlo je več deset tisoč ljudi.