Svet
(4)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 3 glasov Ocenite to novico!
Germain Katanga
Katanga je zanikal obtožbe. Foto: EPA

Dodaj v

Kongovski gospodar vojne kriv pokola civilistov

Pokol zahteval več kot 200 žrtev
7. marec 2014 ob 18:11,
zadnji poseg: 7. marec 2014 ob 18:33
Haag - MMC RTV SLO

Meddržavno kazensko sodišče je za vodjo kongovske milice Germaina Katango zaradi pokola leta 2003 v pokrajini Ituri odločilo, da je kriv vojnih zločinov, a ga oprostilo obtožb za spolno suženjstvo.

Katanga, znan tudi pod vzdevkom Simba, je po sodbi sodišča odgovoren za načrtovanje napada na vas Bogoro na severovzhodu Demokratične republike Kongo, v katerem je bilo ubitih več kot 200 ljudi. Sodišče je ugotovilo, da je napadalcem priskrbel orožje, a sam ni bil neposredno vpleten v pokol.

Tožilci so zatrjevali, da je bil namen napada izbrisati celotno vas, ki je bila zaradi bližine Ugande strateškega pomena. Napad se je zgodil zgodaj, nekatere vaščane so ustrelili med spanjem, medtem ko so druge pokončali z mačetami, da bi privarčevali pri nabojih.

V času napada je bil Katanga star 24 let in je bil na čelu Enot za domovinski upor v Ituriju (FRPI), zato je po mnenju sodišča odgovoren za dejanja svojih podrejenih borcev.

Druga obsodba za ICC
Kazen mu bodo izrekli na enem izmed prihodnjih sojenj. To bo šele druga obsodba za ICC od njegovega nastanka leta 2002. Pred dvema letoma je bil rivalski vodja milice v Ituriju Thomas Lubanha obsojen na 14 let zapora zaradi novačenja in izkoriščanja otrok vojakov v vrstah njegove milice.

Spopadi v Ituriju so bili del širšega konflikta, poimenovanega tudi kot druga kongovska vojna, ki je trajal od leta 1998 do leta 2003 na zahodu druge največje afriške države.

Različne milice so etnična nasprotja izkoriščale za medsebojno obračunavanje, katerega cilj je bil nadzor nad ozemljem in naravnimi bogastvi. Umrlo je več deset tisoč ljudi.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Zadeti Derviš
# 07.03.2014 ob 18:27
Različne milice so etnična nasprotja izkoriščale za medsebojno obračunavanje, katerega cilj je bil nadzor nad ozemljem in naravnimi bogastvi. Umrlo je več deset tisoč ljudi.

Ja tko je to če ni nafte...nihče ne posreduje za zaustavitev klanja.
iMe
# 10.03.2014 ob 00:53
Spolno suženjstvo!? Katanga? Ah kje pa. Fejst fant, a ne?
cairns
# 07.03.2014 ob 22:34
komsomolec

Putin tudi tebi popapal mozak ?
komsomolec
# 07.03.2014 ob 18:42
kriv pokola civilistov

Tudi uzurpatorska vlada Ukrajine!
Kazalo