Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je po napadu razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami. Foto: Reuters
Egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi je po napadu razglasil tridnevno žalovanje za žrtvami. Foto: Reuters
Žalne slovesnosti so se zaradi varnosti lahko udeležili le sorodniki žrtev, številni pa so se zbrali pred cerkvijo. Foto: Reuters

Koptski papež Tavadros II. je napad na cerkev ob glavni katedrali te ortodoksne ločine v Egiptu označil za napad na narod. Obenem je pozval k narodni enotnosti. "Vemo, da tisti, ki je to storil, ni del Egipta, njegove zgodovine ali civilizacije," je poudaril na žalni slovesnosti.

Napad se je zgodil med nedeljsko mašo v cerkvi ob katedrali svetega Marka, kjer ima sedež papež Tavadros II. Odgovornosti zanj ni prevzel še nihče. Lokalni mediji, ki se sklicujejo na očividce, so pred tem poročali, da je razneslo torbo, ki jo je nekdo pustil na za ženske rezervirani klopi ob koncu maše.

Na žalni slovesnosti lahko le sorodniki žrtev
To je bil tudi najhujši napad na to krščansko manjšino v Egiptu. Večina od ubitih, ki jih je bilo po današnjih ugotovitvah egiptovskega ministrstva za zdravje 25, je bila žensk. Ranjenih je bilo 45 ljudi, 21 jih je še vedno v bolnišnici.

Žalno slovesnost v cerkvi na vzhodu Kaira, v katero so položili tudi krste ubitih, so predvajali po televiziji, v živo pa so se je lahko iz varnostnih razlogov udeležili le sorodniki žrtev. Pred cerkvijo pa se je zbralo več sto žalovalcev, navaja DPA.

Al Sisi razkril identiteto napadalca
Žalni slovesnosti je sledil pogreb, med katerim je Al Sisi povedal, da so aretirali tri moške in žensko, dva osumljenca pa še iščejo. Kot je povedal Al Sisi, je bil napadalec 22-letni Mahmud Šafik Mohamed Mostafa, ki se je razstrelil s pasom z eksplozivom. "Ni šlo za bombo," je dodal Sisi.