Postavitev ene izmed dvojezičnih tabel, na kateri sta sodelovala tako Inzko kot Dörfler. Foto: Reuters
Postavitev ene izmed dvojezičnih tabel, na kateri sta sodelovala tako Inzko kot Dörfler. Foto: Reuters


Inzko, sicer predsednik ene krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem (Narodnega sveta koroških Slovencev - NSKS), je kazensko ovadbo vložil pri avstrijskem državnem tožilstvu za gospodarski kriminal in korupcijo (WKStA).
Poskus podkupovanja se je po njegovih besedah zgodil leta 2011 - z vložitvijo ovadbe je torej čakal kar dve leti. Upal je, da bo avstrijska stran pri vprašanju slovenščine kot drugega uradnega jezika popuščala, je pojasnil avstrijski agenciji APA.
Domnevna zahteva: dve občini
Po trditvah Inzka je Dörfler v času pogajanj o dvojezičnih krajevnih napisih na avstrijskem Koroškem predstavnikom slovenske manjšine ponudil 500.000 evrov, če se odpovejo svoji zahtevi po uvedbi slovenščine kot drugega uradnega jezika v občinah Škocjan in Dobrla vas.
Dörfler je od predstavnikov Slovencev zahteval, da se odpovejo z avstrijsko državno pogodbo zagotovljenemu uradnemu jeziku in se s tem odpovejo človekovim oziroma manjšinskim pravicam, ki jim pripadajo, je še zatrdil Inzko.
WKStA bo po poročanju APA-ja preveril, ali je šlo pri tem za kaznivo dejanje podkupovanja oziroma poskusa podkupovanja.

Dörfler: Gre za torpediranje dogovora
Dörfler je medtem očitke Inzka zavrnil. Po njegovi oceni je cilj ovadbe zgolj "torpedirati zgodovinsko rešitev" glede dvojezičnih krajevnih tabel. Ovadbo je poleg tega postavil v kontekst Inzkovega skorajšnjega kandidiranja za nov mandat na čelu NSKS-ja, še piše APA.

Sadovnik: Res se je omenjalo pol milijona
Obenem APA dodaja, da stališča Inzka ne podpirajo vsi predstavniki slovenske manjšine. Po besedah Bernarda Sadovnika, predsednika Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk (SKS), za časnik Kurier, se je leta 2011 v pogajanjih kratek čas resda omenjalo 500.000 evrov, če bi našli kompromis glede uradnega jezika, "a tega nihče od nas ni vzel resno".