Mlinarjeva je bila izvoljena na listi nove stranke Neos. Foto: MMC RTV SLO
Mlinarjeva je bila izvoljena na listi nove stranke Neos. Foto: MMC RTV SLO
Stefan Petzner
Petznerja so izključili iz BZÖ-ja. Foto: EPA
Slovenka poslanka v avstrijskem parlamentu

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev in Slovenk Bernard Sadovnik je prepričan, da se bo Mlinarjeva pri svojem delu "ofenzivno zavzemala za pravice ne samo slovenske narodne skupnosti, temveč tudi za pravice drugih narodnih manjšin v Avstriji".

Ob tem je Sadovnik izpostavil uspehe koroških Slovencev na volitvah. "Gre za prvi primer, da imamo v deželnem zboru, avstrijskem zveznem parlamentu in svetu zastopnike iz različnih strank," je dejal Sadovnik.

Na deželnozborskih volitvah na avstrijskem Koroškem so bili letos izvoljeni trije koroški Slovenci, Zalka Kuchling iz stranke Zelenih, Lojze Dolinar iz Team Stronach in Ana Blatnik iz vrst socialdemokratov (SPÖ). Prva dva sta v celovškem deželnem zboru, Ana Blatnik pa se je prebila v zvezni svet na Dunaj in se ji z začetkom prihodnjega leta obeta morebitno predsedstvo sveta.

Mlinarjeva je bila na listi nove avstrijske stranke Neos v nedeljo izvoljena v zvezni parlament. "To potrjuje pravilnost potrebe, da se pripadniki narodne skupnosti opredeljujejo po strankah in da na takšen način skupnost pridobi predstavnike v več zakonodajnih telesih," je poudaril Sadovnik.

Za predsednika Zveze slovenskih organizacij Marjana Sturma je pomemben politični pluralizem pri pripadnikih narodne skupnosti. "Rezultati nakazujejo, da se pluralizem uveljavlja. Mislim, da je to pozitivno, saj je treba predstavnike imeti na vseh koncih, da se stvari spremenijo," je dejal Sturm.

Mlinarjevi so za uspeh na volitvah že v ponedeljek čestitali tudi v Narodnem svetu koroških Slovencev, kjer ugotavljajo, da imajo koroški Slovenci z njeno izvolitvijo v avstrijskem parlamentu "avtentičen glas z najvišjo mogočo bazično demokratično legitimacijo".

"Jaz sem in ostajam Haiderjanec"
Stranka Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) je po popolnem volilnem neuspehu zaradi "stranki škodljivega vedenja" iz svojih vrst izključila namestnika vodje poslanske skupine stranke Stefana Petznerja ter poslanca v koroškem deželnem parlamentu Wilhelma Koraka.

BZÖ, ki ga je ustanovil pokojni koroški deželni glavar Jörg Haider, je na nedeljskih parlamentarnih volitvah prejel 3,6 odstotka glasov in izpadel iz parlamenta.

Petzner je zaradi poloma zahteval odstop predsednika stranke Josefa Bucherja in dejal, da ga je že konec avgusta opozoril, da je "strategija vodenja kampanje obsojena na poraz". "Vsa opozorila so ignorirali," je bil v ponedeljek kritičen Petzner.

"Jaz sem in ostajam Haiderjanec," je poudaril Petzner.

Medtem je Korak javno povedal, da se ne želi odpovedati sedežu v koroškem deželnem parlamentu, če bi se želel vanj vrniti Bucher.

Korak je po objavi novice o izključitvi dejal, da je ne sprejema. "Če že izključuje Petznerja in mene, mora Dolinschek izključiti tudi Johanno Trodt-Limpl, ki je prav tako zahtevala odstop Bucherja," je poudaril. "Bucher je izgubil volitve, ne more se pretvarjati, da se ni nič zgodilo," je še dodal.

Slovenka poslanka v avstrijskem parlamentu