Izvršni direktor Nobelove fundacije je zavrnil namige, da je v odboru, ki nagrade podeljuje, korupcija. Foto: EPA
Izvršni direktor Nobelove fundacije je zavrnil namige, da je v odboru, ki nagrade podeljuje, korupcija. Foto: EPA
Harald zur Hausen
Harald zur Hausen je letošnjo Nobelovo nagrado za medicino delil z Francoisom Barre-Sinoussijem in Lucom Montagnierjem. Foto: EPA

Švedski protikorupcijski tožilec je uradno sprožil preiskavo, potem ko so se v medijih pojavile trditve, da je AstraZeneca prek dveh podjetij - Nobel Media in Nobel Web - vplivala na izbor nagrade za medicino. To je med drugimi dobil nemški znanstvenik Harald zur Hausen, ki je odkril povezavo med človeškim virusom papiloma in rakom materničnega vratu.

Podjetju milijoni ob odkritju?
Odkritje bi bilo lahko zelo donosno za družbo AstraZaneca, ki ima patent za sestavine cepiva, ki se uporablja proti virusu. AstraZeneca bi lahko zaslužila milijone dolarjev od prodaje Gardasila, ki ga izdeluje Merck, in Cervarixa, ki so ga izdelali v GlaxoSmithKline.

Sum je zbudilo, da je AstraZeneca privolila v sponzoriranje Nobel Medie in Nobel Weba, podjetij, ki skrbita, da se pomembnost dela Nobelovih nagrajencev prevede v jezik laikov. Triletna pogodba o sponzorstvu naj bi bila vredna nekaj sto tisoč dolarjev.

Člana odbora povezana z AstraZeneco
Poleg tega se je izkazalo, da imata dva člana Nobelovega odbora močne vezi z AstraZeneco. Bertil Fredholm, predsednik petčlanskega odbora, ki oceni kandidate za Nobelovo nagrado, je do leta 2006 delal kot plačani svetovalec za farmacevtsko podjetje. V upravi podjetja sedi Bo Angelin, član 50-članskega odbora, ki glasuje o dobitnikih prestižnih (in finančno podkrepljenih) nagradah. Podjetje s sedežem v Londonu, vse obtožbe zanika. "Nimamo nobenega vpliva na dobitnike Nobelove nagrade, niti ga ne želimo imeti," so sporočili.

Plačan izlet na KItajsko
Švedsko tožilstvo je odprlo še preiskavo o podkupovanju v Nobelovem odboru, potem ko je nekaj članov odbora priznalo, da so bili na izletu na Kitajskem, ki ga je v celoti plačala kitajska vlada.

Protikorupcijski tožilec Nils-Erik Schultz pričakuje, da bo preiskava dolga in zapletena, preden bo znana odločitev o tem, ali bodo proti AstraZeneci ali članom Nobelovega odbora uradno obtožili, pa naj bi pretekli meseci.

T. V.