V Prištini je potekala prva Parada ponosa na Kosovu. Udeležilo se je je nekaj sto ljudi. Foto: EPA
V Prištini je potekala prva Parada ponosa na Kosovu. Udeležilo se je je nekaj sto ljudi. Foto: EPA
Priština
"Zakaj bi bil homofoben, ko si lahko tiho," se glasi napis na enem od transparentov. Foto: EPA

"Prišel sem izrazit podporo tej skupnosti, potrdit, da so na Kosovu vse skupnosti enakopravne, da država in družba na Kosovu temeljita na načelih svobode in enakopravnosti vseh skupnosti," je poudaril Thaci. Dodal je, da nikomur ne bo dovolil, da grozi kateremu koli posamezniku ali skupini, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Dogodka se je udeležil tudi minister za evropsko integracijo Durat Doha. Udeležbo je napovedal tudi kosovski premier Ramush Haradinaj, a ga na Parado ponosa ni bilo. Kot so pojasnili v njegovem kabinetu, je moral opraviti druge obveznosti, poroča srbski portal Blic.

Udeleženci parade s sloganom "V imenu ljubezni" so v središču kosovske prestolnice nosili značilne mavrične zastave in transparente, na katerih je med drugim pisalo: "Ni vse črno-belo. Svet ima veliko barv."

Neimenovani predstavnik LGBT-skupnosti na Kosovu, eden izmed organizatorjev dogodka, je ob koncu parade zbranim na trgu Zahirja Pajazitija v središču Prištine dejal, da gre za enega najsrečnejših trenutkov. "Želimo srečno živeti drug z drugim. Na tem svetu je prostor za vse," je poudaril.

Za varnost na prireditvi je skrbelo veliko policistov, ker so mediji v ponedeljek zvečer dobili sporočilo, v katerem udeležencem Parade ponosa grozijo s smrtjo. Varnostni ukrepi so bili še posebej poostreni ob poslopju kosovske vlade. Parada je sicer minila brez incidentov.