Svet
Kosovo
Na severu Kosova živi od 45.000 do 60.000 Srbov. Foto: EPA

Dodaj v

Kosovska skupščina sprejela zakon o amnestiji

Zakon je korak k normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom
11. julij 2013 ob 21:51
Priština - MMC RTV SLO, STA

Kosovska skupščina je sprejela zakon, ki se izrecno ne nanaša na nobeno etnično skupino, a naj bi zagotovil amnestijo kosovskim Srbom, ki so leta 2008 nasprotovali osamosvojitvi Kosova.

Amnestija bo veljala za okoli 70 kaznivih dejanj, storjenih v času pred 20. junijem 2013. Med njimi so oboroženi upor, ogrožanje ozemeljske celovitosti ali ustavnega reda, uničevanje javne lastnine, vohunjenje, nezakonito prečkanje meje in podobno.

Predmet amnestije ne bodo dejanja, katerih rezultat je bil telesna poškodba ali umor, kot tudi ne izvedeni napadi na mednarodne sile Unmika, Eulexa in Kforja.

Zakon je v 120-članski skupščini podprlo 90 poslancev. Njegovo sprejetje so predstavnik EU-ja na Kosovu Samuel Žbogar ter veleposlaniki držav članic EU-ja in ZDA označili kot pot k normalizaciji odnosov med Kosovom in Srbijo ter "integracijo vseh državljanov v ustanove Kosova na celotnem ozemlju države".

K. Š.
Prijavi napako
Komentarji
Bljesak
# 12.07.2013 ob 13:47
komunisti so uničili tako srbe, hrvate kot nas in tudi ostale 'narode in narodnosti' ...

i uništavaju još dan danas...
virgino
# 12.07.2013 ob 10:38
Brez Jugoslavije bi Slovenija danes bila del neke druge države in samostojnosti sploh videla nebi. Bili nebi narod ampak nemškutarji.

za nas bi bilo boljše da bi bili 'nemškutarji' kot pa to, da smo danes balkanci....

v jugi ni profitiral nihče, pač pa smo vsi izgubili... komunisti so uničili tako srbe, hrvate kot nas in tudi ostale 'narode in narodnosti' ...
ffffff
# 12.07.2013 ob 10:08
sablja25,

Slovenija je z jugo najbolj profitirala...hahahahahaha, vic stoletja! Slovenija je že bila v najbolj raziti državi na svetu, pa čeprav smo ji pravili ječa narodov. Potem je šlo pa v Jugi vse po gobe. Ves denar v Beograd, da se je srpska kaviar komunistična elita dobro redila, delati in ustvarjati smo pa tako ali tako znali samo Slovenci, poleg tega imamo prirojeno neko osnovno poštenost, ki balkanskim narodom ni dana. Pa sedaj pravijo dominantni mediji, da je slovenska poštenost mit, malo morgen... Kdo pa vodi Slovenijo: Janković, Masleša, Zemljarić, Isajlović in ostali kaviar komunisti, ki so tako ali tako več kot pol življena preživeli v Beogradu. Iz pragmatičnih razlogov (zastonj kaviar, jastog in penina, ljubice daleč od žena...) so nasprotovali osamosvojitvi, danes pa vodijo Slovenijo. Slovenci smo pošteni, samo ta pošteni nismo komunisti in nimamo "prava glasovanja". Pa ko smo pri Kosovarjih, oni so tudi pošteni, koga vidiš na gradbišču s krampom, Albanca ali Srba?
sablja25
# 11.07.2013 ob 23:57
@mircek007

Ne deluješ preveč razgledano s tem komentarjem. Lahko preveriš zadeve in hitro boš ugotovil, da je Srbija amnestirala albanske teroriste že nekaj let nazaj. Tudi Albanci na jugu Srbije, kjer je delovala teroristična frakcija Ovk imenovana "Osvobodilna vojska Preševa, Medvedja in Bujanovca" je bila amnestirana.

Mimogrede če ne veš ti kot dokaz lahko navedem, da je Hasim Thaci bil prvi med obtoženimi kot vodja teroristične organizacije, pa danes Srbi sedijo z njim na pogajanjih.

Žalostno je da nekdo piše nekaj o čemer ne ve nič.
mircek007
# 12.07.2013 ob 12:51
pa če bi se srb odpraviu na jug in to da albanci ugotovijo kaj je po narodnosti,se bi našeu huligan ,ki bi ga odamnestirau.kot so znanca ustrelili ,ker ni hoteu prodati hiše.halloooo.kdo je nerazgledan.js mam priče vi pa tračare...
mircek007
# 12.07.2013 ob 12:47
dragi pro-teroristi.nisem mislu tako kakor ste me napadli.govorim o tem da samo srbe imenovat po celi bivši jugi,za naj večje zločince.divjake in jim odvzemat ozemlje.samo sem misliu povedat da je isto ovk delala zločine,za katere bi amnestirali srbe.albanci so kršili in kršijo je vedno z ubijanjem in vandalizmom ,nad vse kar ni albansko.kot npr.manastiri,grobovi,hiše....bo šlo zdaj?
mircek007
# 11.07.2013 ob 22:11
ok.potem še vse pripadnike ovk,ki so so isto izvedli oborožen upor proti neodisni državi,ubijanje nealbancev in albancev ,ki se nisostrinjali z njimi.vprašajte rugovo,ups,ne morete več.uničevanje srbske javne lastnine i caščitene spomenke ,manastire ki bi jih morau ščititi unesco,ker spadajo pod to organizacijo.še kej?oz.in podobno.
iliria
# 12.07.2013 ob 15:21
Sablja25

Toplo priporočam, da si preberete kakšno zgodovinsko knjigo o obdobju od 1. sv. vojne do leta 1991 in boste videli "veliko srpsko tiranijo"

Sablja!!!preberi si naslednjo knjigo in potem komentiraj o Srbski tiraniji.Posebej ko veš da je knjigo napisal eden redkih srbskih intelektalcev,ki ga priznava tudi zahod in ne le srbija.

http://sh.wikipedia.org/
wiki/Srbija_i_Albanija_(knjiga)
mircek007
# 12.07.2013 ob 13:24
sablja25.ne vem zakaj me skos napadaš zaradi mojih komentarjev. mislim da vem kdo si :-).ma js sem se dost razgledau ,ko sem biu dol in načitau in imam priče,ne pa eni izraelci t.i. ki govorijo da so njihovi prijatelji,a ne vedo da so v metohiji živeli črnogorci in ne samo srbi in albanci.toliko o njihovem znanju.
mircek007
# 12.07.2013 ob 12:55
albanci ki,izvajajo te zločine zdaj,je treba ulovit.amnestija ne velja za prihodnost ,ampak kar so prej delali..
sablja25
# 12.07.2013 ob 09:51
@ffffff

Toplo priporočam, da si preberete kakšno zgodovinsko knjigo o obdobju od 1. sv. vojne do leta 1991 in boste videli "veliko srpsko tiranijo", ki so jo Srbi izvajali nad Slovenci. Glede na vašo sliko zelo nazorno kažete kakšni so Vaši pogledi na svet, vendar je treba vedeti in povedati, da je z nekdanjo Jugoslavijo kot skupno državno tvorbo, najbolj profitirala ravno Slovenija. Brez Jugoslavije bi Slovenija danes bila del neke druge države in samostojnosti sploh videla nebi. Bili nebi narod ampak nemškutarji.

Toplo vam priporočam branje zgodovinskih knjig.
ffffff
# 12.07.2013 ob 09:17
Bravo, demokratična poteza. Pa še enkrat čestitke, da ste se odločili za svojo pot tako kot mi, ker pod Veliko srpsko tiranijo ni bilo lahko ne nam, ne vam.
Bljesak
# 12.07.2013 ob 00:19
Haha..... to je ista vic figura koja opravdava srpski terorizam u Hrvatskoj 1991 a ovk su mu teroristi skoro 10g kasnije....nevjerovatno
Kazalo