V Kosovski Mitrovici je za ponedeljek napovedan shod nezadovoljnih Srbov. Foto: EPA
V Kosovski Mitrovici je za ponedeljek napovedan shod nezadovoljnih Srbov. Foto: EPA
Kosovski Albanci
Nekateri kosovski Albanci niso naklonjeni sporazumu s Srbijo. Foto: EPA
Odzivi na sporazum med Beogradom in Prištino

V petek sta delegaciji Srbije in Kosova po desetih krogih pogajanj le dosegli sporazum, ki za obe državi predstavlja pomemben korak naprej v približevanju Evropski uniji.

Toda kosovski Srbi so že poudarili, da ne bodo nikoli privolili v vzpostavitev kosovskih institucij na severu Kosova. Kot je povedal namestnik direktorja vladnega urada za Kosovo Krstimir Pantić, predstavnikom Srbov od vlade ni uspelo dobiti besedila predloga sporazuma, so pa imeli vpogled v besedilo, ki ga je objavila albanska stran in je zanje "absolutno nesprejemljiv".

Predlog, po katerem bosta policija in pravosodje na severu Kosova urejeni s kosovsko zakonodajo, po besedah Pantića pomeni "dokončen umik Srbije s tega prostora".

Pantić je rojake pozval k miru, zadržanosti in pogumu "kot v preteklih 14 letih". Srbskega premierja Ivico Dačića je povabil na obisk Kosova, kjer bo lahko osebno pojasnil, kaj je bilo parafirano v Bruslju. Ob tem je Srbe na severu Kosova pozval na velik protest, ki bo v ponedeljek potekal v Kosovski Mitrovici.

"Priznanja ne bo nikoli"
Oblasti v Beogradu poudarjajo, da je sporazum za Srbijo ugoden in ne pomeni priznanja neodvisnosti Kosova.

Po trditvah srbskega predsednika Tomislava Nikolića je Srbija v pogajanjih pod okriljem Bruslja izborila zaščito in mirno življenje za Srbe na Kosovu. Prepričan je, da so dosegli rešitev, ki izključuje možnost priznanja Kosova v Združenih narodih. "Srbija ne bo nikoli priznala neodvisne države Kosovo," je bil jasen in odločen.

Dačić je ocenil, da Beograd trenutno ne more dobiti več od ponujenega sporazuma in da bi bila vsaka prihodnja ponudba Bruslja "vse slabša in slabša". Pojasnil je, da bo z dogovorom prič mednarodno priznana skupnost Srbov na Kosovu, ki je do zdaj veljala za paralelno strukturo, od zdaj pa bo del "našega ustavno-pravnega sistema".

"Ustvarjanje druge Bosne"
V Prištini je deljeno mnenje glede sporazuma. Medtem ko nekateri menijo, da gre za zgodovinski sporazum, drugi ocenjujejo, da dogovor ustvarja "drugo Bosno" na ozemlju Kosova.

Prvi podpredsednik kosovske vlade Behgjet Pacolli je ocenil, da gre za zgodovinski sporazum, katerega pomen je podoben dnevu, ko je Kosovo razglasilo neodvisnost.

Podpredsednik vlade Hajredin Kuci je pojasnil, da bo v skladu s sporazumom združenje srbskih občin na severu Kosova organizirano in bo imelo pooblastila v skladu s kosovsko zakonodajo, a da bosta na celotnem ozemlju Kosova policijska sila in pravosodje enotno.

Opozicijsko Gibanje za zedinjenje pa je mnenja, da bo sporazum ustvaril "lažni mir" in da bo Kosovo šele pozneje čutilo njegove prave posledice. Podobno kritični so v Gibanju samoodločba. "Vedeli smo, da epilog ne bo dober, a to je še slabše, saj ni izpolnjen niti minimalni interes Kosova," so sporočili.

Odzivi na sporazum med Beogradom in Prištino