Krajišnika so pripadniki zveze Nato prijeli aprila 2000. Foto: EPA
Krajišnika so pripadniki zveze Nato prijeli aprila 2000. Foto: EPA

Eden izmed vodilnih predstavnikov bosanskih Srbov med vojno v BiH-u je bil marca leta 2009 obsojen zaradi pregona in prisilne izselitve nesrbskih prebivalcev. Sodišče mu je v prestajanje kazni vštelo čas od aprila 2000, ko so ga prvič priprli in izročili sodišču.

Najprej je bil sicer obsojen na 27 let zapora, nato pa so mu kazen znižali na 20 let. Zaprt je v zaporu v Veliki Britaniji.

Predsednik Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije Tehodor Meron je potrdil, da bo Krajišnik 1. septembra predčasno izpuščen na svobodo, potem ko je izrazil pripravljenost na rehabilitacijo. Po oceni haaškega sodišča gre za "primer dobrega zapornika".

"Krajišnik sprejema sodbo sodišča in svojo odgovornost za nasilno preseljevanje nesrbskega prebivalstva s področja Republike srbske. Prav tako je izkazal željo, da bi pripomogel k spravi med narodi v BiH-u," navaja odločitev haaškega sodišča.

68-letni Krajišnik naj bi se po izpustitvi iz zapora vrnil na Pale, kjer naj bi se zaposlil na bencinski črpalki svojih otrok.